O invenţie pe zi: Jazzul

Jazzul este un gen de muzică americană ce are rădăcinile în melodiile populației de culoare, urmașă a sclavilor de origine africană. Jazzul este o combinație de armonie europeană cu elemente muzicale africane precum blues, improvizații, poliritmuri, sincopări și swung.

Comerțul de sclavi din Atlantic a adus, până în anul 1808, aproape o jumătate de milion de africani în SUA. Majoritatea sclavilor proveneau din partea vestică a Africii și din bazinul râului Congo. Aceștia au adus cu ei tradițiile lor muzicale, cu structuri ritmice contrametrice, care reflectau șabloanele de vorbire africane. Muzica africană era cântată și când lucrau, și când își îndeplineau ritualurile. Tradițiile africane foloseau o singură linie melodică și urmau un șablon de chemare-răspuns, dar fără conceptul european de armonie.

O influență puternică a fost și muzica pe care o cântau sclavii de culoare la biserică. Ei au învățat stilurile armonice ale imnurilor bisericești și le-au folosit în propria lor muzică, numind-o muzică spirituală. Originile blues-ului sunt nedocumentate, dar pot fi văzute ca o parte a muzicii spirituale.

Majoritatea muzicienilor au început să cânte jazz în orașul New Orleans, unde a devenit foarte popular. Unul dintre primii muzicieni de jazz cunoscuți a fost Buddy Bolden. El a început să cânte în jurul anilor 1895 — 1906 și este considerat de mulți ca fiind ”părintele Jazzului”. Buddy a fost conducătorul unei trupe de jazz numite The Bolden Band. Din păcate, s-a îmbolnăvit și nu a reușit să înregistreze nicio piesă. Trupa lui Bolden este creditată ca fiind cea care a inventat ”marele patru”, primul șablon de tobă bass sincopat care a deviat de la standardul marș la bătaie.

Pianistul Jelly Roll Morton și-a început cariera în Storyville. Din 1904, a început să cânte prin turneele din orașele sudice ale SUA, ajungând și pe scene din Chicago și New York. Melodia ”Jelly Roll Blues”, pe care a compus-o în jurul anului 1905, a fost publicată în 1915 ca fiind prima piesă jazz pusă pe portativ.

Apariția radioului și a fonografului, în anii 1920, au avut o influență puternică în istoria jazzului. Ceea ce se asculta regional, doar în partea sudică a țării, a început să fie ascultat în întreaga țară. În acea perioadă, Bessie Smith a devenit cea mai cunoscută cântăreață a anilor ’20 și a fost numită ”Împărăteasa Blues-ului”.

Anii ’30 au adus cu ei trupele de swing. Stilul bebop a devenit popular în perioada anilor ’40, iar în anii ’50 au apărut subgenuri precum cool jazz sau hard bop. În anii ’60 a apărut fuziunea, cu diferite combinații de stiluri precum latin jazz sau brazilian jazz. Din anii ’80 până în prezent, au apărut mai multe forme de jazz, printre cele mai importante se află smooth jazz. Acest gen combină jazzul cu muzica pop și a reușit să fie acceptat ca un curent jazz principal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata