O invenţie pe zi: Jocul de baschet

Istoria jocului de baschet începe la un mic colegiu din Springfield Massachusetts în 1891, unde profesorul de educație fizică James Naismith a inventat un joc pentru menținerea elevilor săi în formă în timpul lunilor de iarnă. În timpul orelor sale, împărțea elevii în două echipe, foloseau o minge de fotbal și două coșuri în care se cărau piersicile, plus nenumărate opriri în timpul jocului pentru a scoate mingea din coș.

În timp ce jocul a continuat să evolueze, Naismith i-a solicitat lui AG. Spalding producerea unei mingi concepute special pentru noul său joc. Spalding a realizat un design pentru o minge de baschet care a rămas relativ aceeași pe tot parcursul secolului, cu excepția unor modificări minore. Aceasta a fost făcută din interiorul unei vezici urinare, apoi a fost inconjurată cu petice din piele care au fost cusute. Fiecare ligă, cum ar fi NBA, NCAA și ligiile europene au propriile standarde specifice pentru greutatea mingei, diametru și rating de presiune.

Dimensiunile și greutățile sunt diferite pentru femei și pentru bărbați. Pentru liga masculină mingea are dimensiunea 7 și 29,5-30,5 cm diametru și cântărește între 20-22 de grame. Pentru liga feminină mingea are dimensiunea 6 și 28,5-29 cm diametru și cântărește între 18-20 grame.

Naismith a conceput un set de 13 reguli pentru jocul de baschet:

1. Mingea poate fi aruncată în orice direcție cu una sau ambele mâini.

2. Mingea poate fi bătuta în orice direcție, cu una sau ambele mâini, dar nu cu pumnul.

3. Un jucător nu poate alerga cu mingea. Jucătorul trebuie să paseze mingea pentru ca jocul să ruleze la o viteză bună.

4. Mingea trebuie să aibă loc între mâini. Brațele și corpul nu trebuie să fie utilizate pentru obținerea mingii.

5. E interzisă tinerea, lovirea cu umărul, împingerea adversarului. Prima încălcare a acestei reguli de către orice persoană se consideră fault, iar la a doua abatere va fi descalificat până la obiectivul următor, iar în cazul în care a existat intenția evidentă de a răni o persoană, va fi descalificat pentru întregul joc.

6. O greșeală este frapantă la lovirea mingii cu pumnul, nerespectarea regulilor 3 și 4 și cum e descris în articolul 5.

7. Dacă oricare parte face trei faulturi consecutive, echipa adversă va fi contată cu un gol.

8. Punctarea unui coș este atunci când mingea este aruncată sau bătuta de la sol în coș și să rămână acolo, obiectivul celor din apărare este să nu atingă sau să pertube scopul aruncătorului.

9. Atunci când mingea iese din limitele terenului, aceasta va fi aruncată și jucată de primul jucător care o atinge. Dacă oricare parte ține mingea mai mult de 5 secunde aceasta va merge la adversar.

10. Arbitrul trebuie să fie judecător pentru jucători și să noteze faulturile. El va avea puterea să descalifice jucătorii în conformitate cu articolul 5.

11. Arbitrul va fi judecătorul mingii, el decide când este în limitele jocului și poate să oprească timpul când se produce o întrerupere. El va decide când un obiectiv a fost realizat și va ține cont de obiective cu orice alte atribuții care sunt efectuate de obicei de arbitru.

12. Vor fi două reprize de 15 minute și timp de odihnă între ele de 5 minute.

13. Echipa care strânge cele mai multe coșuri înscrise la sfârșitul celor 30 de minute va fi declarată câștigătoare.

Baschetul a fost introdus la Jocurile Olimpice de la Berlin în 1936. Naismith a fost transportat cu avionul la Berlin, pentru a urmări meciurile. El a murit în Lawrence, Kansas, în 1939. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ziare.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata