O invenţie pe zi: Jocul de şah

Originile jocului de șah sunt, și astăzi, un motiv de controversă, unii istorici plasând-l în Grecia Antică, alții în India, alții în China.

Strămoşul şahului este menţionat în India (regiunea Punjab) în 550 î.Hr., fiind numit ”chaturanga”. În 570, este menţionat în China, pentru ca, în anul 600 î.Hr., să fie subiect liric, în lucrarea ”Karnamak” (Persia). În această scriere apare ”asthapada”, un joc pentru patru persoane, practicat în Persia. Pe tablă, mişcările pieselor erau determinate prin aruncarea zarurilor. Cele mai vechi piese de şah găsite sunt datate 650 î.Hr., pentru ca, zece ani mai târziu, în î.Hr., şahul să fie menţionat în Egipt. Califul Omar este cel care a facilitat răspândirea şahului în Lumea Islamică, începând cu anul 700 î.Hr.

Jocul ”chaturanga” era foarte popular în India secolului al VII-lea. Victoria sau eşecul jucătorilor consta în mutarea inteligentă a pieselor pe o tablă marcată cu 64 de pătrăţele, albe şi negre. Mutarea era hotărâtă de aruncarea zarurilor. Ulterior, ”chaturanga” a fost rebotezat ”ksatriya”. Confruntarea în joc era echivalentă cu întrecerea într-un duel. Astfel, acest joc de noroc, în care se foloseau zaruri, era pus pe acelaşi nivel cu o bătălie adevărată. Cei din casta ”Ksatriya” îşi petreceau timpul liber, în perioadele de pace, întrecându-se în curse de care sau jucând jocuri de noroc.

Cu trecerea timpului, jocul a căpătat câteva modificări, din care cele mai importante au fost botezarea în ”shatrani” şi reducerea numărului de jucători, la doi, care erau sfătuiţi de o a treia persoană, numită ”firzan”. Jocul era câştigat atunci când unul dintre jucători captura ori regele, ori întreaga echipă de piese a adversarului. Asta înseamnă, de fapt, ”şah-mat”. Ideea de mat nu a fost inventată, ci a apărut în mod automat, odată cu transformarea jocului într-un joc pentru doi.

Jocul s-a răspândit, cu ajutorul neguţătorilor, în întreaga lume. A ajuns în Europa, în perioada de expansiune a Imperiului Bizantin.

Și în Grecia, şahul a cunoscut unele modificări. Pentru a schimba jocul indian de război în joc de şah a fost nevoie de renunţarea la zaruri, un revoluţionar pas înainte. Acest fapt a schimbat nu doar jocul, ci şi filosofia lui: abdicarea de la principiul Karmei — principiul de bază al filosofiei indiene. Acum, rezultatul depinde integral de voinţa şi alegerea jucătorilor. Ei devin creatorii propriului destin. În primul secol d.Hr., grecii i-au ajutat pe indieni să facă pasul final care a dus la apariţia şahului. Grecii au adus în nord-vestul Indiei jocul lor, ”petteia”, mai simplu decât şahul. Toate piesele erau egale şi puteau să se ”omoare” una pe alta. Dar, cel mai important lucru era că la jocul grecesc nu se foloseau zaruri. Jucătorul decidea ce piesă va muta şi unde, având libertatea totală de alegere.

Vikingii au fost cei care au importat şahul în Islanda şi Anglia, mărturii ale acestui joc în regiune atestând că era practicat în secolele XII-XIII. De aici, a pătruns cu uşurinţă în Franţa, Germania şi alte ţări europene, fiind jocul favorit al regelui Ludovic al IX-lea. În secolul al XV-lea, a fost decretat în Franţa ca Joc regal.

Șahul a ajuns şi în America, odată cu descoperirea şi cucerirea Lumii Noi.

În timp ce jocul călătorea, căpăta noi şi noi elemente noi. În schimb, piesele s-au dezvoltat încet. Setul modern de şah a fost stabilit de englezul Nathaniel Cook, în 1835 şi îmbunătăţit de Howard Staunton. De aceea, piesele de şah cu care se joacă azi sunt cunoscute drept Piesele Staunton, singurele permise în competiţiile internaţionale.

Primul turneu internaţional de şah a fost organizat la Londra, în 1851 şi a fost câştigat de Adolf Anderssen (Gemania).

Printre cei mai mari jucători de şah din lume se numără Tal, Alekhine, Petrosian, Spassky, Smyslov, Anatoli Karpov şi Gary Kasparov, Ben Franklin.

Astăzi, şahul se joacă nu numai pe tabla clasică, ci şi între om şi calculator, dar şi pe internet, fiind create numeroase de camere de joc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata