O invenţie pe zi: Jocul de table

Jocul de table se desfășoară între două persoane, pe o tablă de joc, cu două zaruri și 30 de piese (denumite ”puluri”), câte 15 (albe sau negre) pentru fiecare jucător. Tabla de joc este alcătuită din două rânduri de câte 12 triunghiuri înguste, de culori alternante, pe care se așează piesele.

Triunghiurile sunt grupate în patru zone denumite ”Casa jucătorului” și ”Exterior”, respectiv ”Casa adversarului” și ”Exterior”. Obiectivul jocului este aducerea tuturor pieselor în „Casă”, după care acestea trebuie scoase afară, iar primul jucător care scoate toate piesele afară este declarat câștigător.

Jocul de table îmbină strategia cu norocul, având în vedere că adversarul poate fi învins cu ajutorul unor mutări inteligente pe tablă, dar și cu ajutorul norocului prin aruncarea zarurilor. Sunt bine cunoscute expresii ale acestui joc precum ”marț”, „șase-șase” sau ”poartă-n casă”.

Indicii al primelor jocuri asemănătoare provin din Egiptul antic, unde jocul numit ”Senet” semăna cu tablele, prin mutări decise de zaruri. În Mesopotamia s-a jucat un joc asemănător, numit ”Jocul Regal al lui Ur”. Alte descoperiri indică faptul că jocul este originar din Iranul de astăzi, unde s-a descoperit un joc asemănător, datând din jurul anului 3000 î.Hr.

O formă mai apropiată jocului de astăzi a existat în Roma antică, unde se numea ”Jocul celor 12 Linii” sau ”Jocul celor 12 Semne”. Jocul avea trei rânduri a câte 12 puncte, iar piesele erau mutate pe toate cele trei rânduri, în funcție de numărul dat prin rostogolirea zarurilor. O versiune mai târzie a jocului roman, redusă la două rânduri de câte 12 puncte, numită ”Tabula” (”tabla” sau ”masa”), este jocul similar cu cel modern.

Varianta modernă a jocului de table se pare că își are originea în Franța secolului XI, pe vremea regelui Ludovic al IX-lea. Acesta a emis în anul 1254 un decret prin care interzicea membrilor Curții regale să joace jocul cu zaruri. Jocul de table a fost destul de răspândit în Evul Mediu, apoi a decăzut, pentru a cunoaște o revenire după 1920, când au fost introduse zarurile duble.

În zilele noastre jocul de table este practicat în mai multe variante în întreaga lume, putând fi jucat și pe Internet. Există, de asemenea, competiții la nivel internațional.

În România este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare jocuri, fiind practicat fie în fața blocului pe o bancă, fie în parcurile publice sau în cluburi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata