O invenţie pe zi: Maioneza

Maioneza (din fr. mayonnaise) este un sos gros, preparat din gălbenuș de ou crud frecat cu ulei și condimentat cu lămâie, muștar etc. Se consumă rece ca sos sau poate fi folosit în diferite rețete culinare.

Se pare că bucătarul ducelui de Richelieu a inventat maioneza în anul 1756. Totul s-a datorat însă unei întâmplări. În timpul bătăliei de la Mahon, din Insula Menorca, dintre englezi și francezi, din cauza lipsei de alimente, bucătarul s-a gândit să amestece ouă împreună cu ulei fără a mai adăuga alte condimente. Acest sos a fost servit la o petrecere oferită de ducele de Richelieu. De aici rețeta maionezei a fost adusă în Franța, apoi s-a răspândit și în alte regiuni.

Originea denumirii de maioneză nu se cunoaște exact, dar unii consideră că la bază ar fi chiar ”Mahon”.

În 1905, Richard Hellman a fost primul care a vândut, la magazinul său ”New York Deli Hellman”, maioneză gata preparată, rețeta aparținând soției sale. În 1912, Hellman a avut ideea de a pune maioneza în sticle pentru a fi mai ușor de comercializat. Produsul s-a bucurat imediat de succes, iar în zilele noastre ”Best Foods” deține drepturile pentru acesta.

După câțiva ani, ”Kraft Foods” a intuit potențialul maionezei pe piață și a introdus, în 1933, propria marcă, produsul bucurându-se, de asemenea, de un succes rapid. Tot ”Kraft Foods” a lansat, în 1984, maioneza cu conținut scăzut de calorii, iar în 1990 — o maioneză fără grăsimi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata