O invenţie pe zi: Maşina de cusut

În 1834, Walter Hunt a construit prima maşină de cusut funcţională din America. Dar nu şi-a brevetat invenţia de teamă să nu se ajungă la şomaj. Aşa se face că, în 1846, primul brevet american i-a revenit lui Elias Howe. Maşina lui Howe era prevăzută cu un ac. Acul era trecut prin material, creând un nod pe partea cealaltă. Prin nod era trecut un alt fir de aţă, cu ajutorul unei suveici.

Cu toate că această metodă era absolut originală, invenţia lui Elias Howe nu s-a bucurat de prea mare succes. Următorii nouă ani, Elias Howe a încercat să promoveze produsul, dar să-l şi protejeze de cei care încercau să imite modelul.

Maşinile de cusut nu au fost produse la scară largă până în anii 1850, când Isaac Singer a construit prima maşină de cusut comercială. Singer a construit un tip de maşină de cusut în care, acul nu se mai mişca dintr-o parte în alta, ci de sus în jos. Întregul mecanism era pus în funcţiune prin mişcarea unei pedale aflate în partea inferioară a maşinii. Maşina lui Isaac Singer folosea acelaşi tip de cusătură, ca şi cel pe care-l inventase Howe. Elias Howe l-a dat în judecată pe Isaac Singer şi a câştigat în 1854. Isaac Singer a trebuit să-i plătească lui Elias Howe daune.

Veniturile lui Elias Howe au ajuns astfel la peste 200 000 de dolari pe an. Între 1854 şi 1867, Howe a câştigat aproape două milioane de dolari din invenţia sa. În timpul Războiului Civil, a donat o parte din avere regimentului de infanterie al armatei.

La 2 iunie 1857, James Gibbs a brevetat prima maşină de cusut pentru tighelul cu lanţ, prevăzută cu un singur ac. Helen Augusta Blanchard din Portland, Maine, a patentat maşina cu cusătură în zigzag în 1873. Helen Blanchard a mai brevetat 28 de alte invenţii, inclusiv maşina de cusut pălării, acele chirurgicale şi a adus o serie de îmbunătăţiri maşinilor de cusut brevetate anterior. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata