O invenţie pe zi: Mojarul

Mojarul este un vas de formă semisferică cu pereți groși, din porțelan, sticlă, metal sau plastic, în care se pisează diferite produse solide cu ajutorul unui pistil. Mojarul este folosit în mod special în farmacii și în laboratoare pentru mărunțirea fină, prin frecare, a unor substanțe.

Cunoscut și sub numele de piuă, mojarul este utilizat încă de la începuturile umanității pentru zdrobirea semințelor, a cerealelor și plantelor folosite fie pentru gătit, fie în scopuri terapeutice.

Cuvântul mojar derivă din cuvântul latin mortarium, care înseamnă, printre altele, ”recipient pentru sfărâmare” și ”produs de măcinat”. Poetul roman Juvenal folosea pentru prepararea medicamentelor mojarul și pistilul, devenite un simbol al farmaciei.

Aztecii și mayașii aveau și ei, cu câteva mii de ani în urmă, o versiune a mojarului realizată din bazalt, care este folosită și în zilele noastre în bucătăria mexicană.

În timp, mojarul cu pistil a fost folosit pentru măcinarea condimentelor, pentru realizarea de sosuri sau a celebrului mujdei de usturoi.

Primul mojar automat cu pistil a fost inventat de către F. Kurt Retsch în 1923. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata