O invenţie pe zi: Muzica house

Muzica house este un gen muzică dance electronică ce își are originile în Chicago la începutul anilor ’80. Muzica house era caracterizată la început prin beat-uri repetitive 4/4, ritmuri furnizate în mare parte de sintetizatoare de ritm, cinele și linii de bas sintetizate.

Diferite melodii disco de la sfârșitul anilor ’70 încorporau sunete produse de sintetizatoare și multe compoziții erau în întregime electronice. Muzica soul și disco au influențat muzica house, iar tehnicile de mixaj și editare au fost explorate la început de către producători, ingineri de sunet, DJ precum Walter Bibbons, Tom Moulton, Jim Burgess, Larry Levan, Ron Hardy și altii care au produs aranjamente mai lungi și mai repetitive ale înregistrărilor disco existente.

Primii producători de muzică house precum Frankie Knuckles au creat compoziții similare de la zero folosind samplere muzicale, sintetizatoare de ritm și sequencere muzicale.

La începutul anilor ’80, grupul de DJ radio The Hot Mix 5 și DJ-ii de cluburi Ron Hardy și Frankie Knuckles au redat diferite stiluri de muzică dance inclusiv înregistrari disco mai vechi, melodii italo disco, electro funk, muzica B-Boy Hip Hop a artiștilor Man Parrish, Jellybean Benitez, Arthur Baker și John Robie, de asemenea și muzica pop electronică a celor de la Kraftwerk și Yellow Magic Orchestra. Unii dintre DJ au realizat și au redat propriile lor editări ale melodiilor favorite pe casete audio și uneori mixate în efecte, sintetizatoare și alte intrumentații ritmice electronice.

Melodia dance electronică hipnotică ”On and On”, produsă în anul 1984 de către DJ-ul Jesse Saunders din Chicago, scrisă împreună cu Vince Lawrence, a avut elemente care au devenit materie prima în sunetul house timpuriu, precum sintetizatorul de bas Roland TB-303, sintetizatorul de ritm Roland TR-808 și sintetizatorul Korg Poly-61. Saunders a mai folosit și linia de bas de la înregistrarea disco ”Space Invaders” a celor de la Player One. Melodia ”On and On” este considerată de mulți ca fiind prima înregistrare de muzică house.

Începând cu 1984 unii DJ, inspirați de succesul lui Jesse Saunders cu melodia ”On and On”, și-au încercat norocul lansând compoziții originale. La realizarea acestora s-au folosit instrumente electronice noi accesibile pentru a emula nu doar melodia lui Saunders, ci și stilurile disco și dance editate și îmbunătățite.

Până în anul 1985, deși încă se disputa originea termenului, muzica house a cuprins mai multe înregistrări produse local. Subgenuri ale house-ului, inclusiv deep house și acid house, au apărut și au câștigat popularitate rapid.

Originile deep house-ului pot fi urmărite până la producătorul din Chicago, Mr Fingers, care a lansat piese cu tente de jazz și soul precum ”Mystery in Love” (1985) și ”Can You Feel It” (1986). Conform autorului Richie Unterberger, producătorul a dus muzica house înapoi către bogăția sunetului de suflet (soulful) a muzicii disco timpurii.

Acid house-ul a apărut din experimentele artiștilor din Chicago realizate cu sintetizatorul de bas Roland TB-303, iar originea stilului pe placa de vinil a redat-o Phuture cu melodia ”Acid Tracks” din anul 1987.

Phuture, un grup fondat de Nathan ”DJ Pierre” Jones, Earl ”Spanky” Smith Jr. și Herbert ”Herb J” Jackson, a fost creditat drept primul care a folosit sintetizatorul de bas TB-303 într-un context de muzică house.

Deși a devenit inițial populară în jurul anului 1984 în Chicago, muzica house s-a extins după anul 1985 în toate orașele mari din nordul și sudul Americii, precum și în Europa și Australia. Succesul comercial al muzicii house în Europa a avut melodii precum ”Pump Up The Volume” (1987), ”Theme from S’Express” (1988) sau ”Doctorin’ the House” (1988).

De la începutul anilor ’90 muzica house a devenit predominantă în muzica pop și dance din lume.

Anii 2010 au adus multe sunete noi în dezvoltarea muzicii house realizate de numeroși DJ. Suedia a cunoscut o predominanță a house-ului progresiv prin artiștii Sebastian Ingrosso, Axwell, Steve Angello (cei trei formând grupul Swedish House Mafia), Avicii, Alesso etc.

Olanda a adus un nou concept — Dirty Dutch — un subgen al electro house-ului caracterizat prin arpegii mai închise, prin artiștii Chuckie, Hardwell, Laidback Luke, Afrojack, E3hab, Bingo Players, Quintino, Alvaro, Cedric Gervais și alții.

În alte părți ale lumii s-au creat anumite fuziuni ale genurilor derivate ale anilor 2000 și house-ul progresiv, în special cu ajutorul DJ-lor Calvin Harris, Eric Prydz, Mat Zo și Fonzerelli în Europa și Steve Aoki, Porter Robinson, Kaskade și Wolfgang Gartner în SUA și Canada. Creșterea popularității acestor artiști au dus la nașterea sunetelor de electro house și house progresiv în muzica populară, precum sunt melodiile ”Marry the Night” — Lady Gaga, ”The Best One Yet (The Boy)” — The Black Eyed Peas. Muzica house a câștigat o popularitate foarte mare din anul 2010, în special prin festivalurile internaționale de muzică dance precum Tomorrowland, Ultra Music Festival și Electric Daisy Carnival. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata