O invenţie pe zi: Muzica reggae

Muzica reggae este un stil muzical originar din Jamaica. În timp ce este folosit într-un sens mai larg pentru a se referi la majoritatea tipurilor de muzica de dans jamaicană, termenul ”reggae” denota mai exact un stil muzical anume care a fost puternic influențat de muzică tradițională mento și calipso, la fel și de jazz-ul, rythm-ul și blues-ul american și a evoluat în genurile mai timpurii Ska și rocksteady.

Din punct de vedere stilistic muzică reggae încorporează elemente muzicale din toate genurile menționate cât și din muzica africană, latino-americană precum și alte genuri. Chitara bas joacă un rol dominant în reggae. Sunetul de bas în reggae este gros și puternic și este egalizat astfel încât frecvențele înalte să fie înlăturate, iar cele joase să fie accentuate.

Muzica reggae s-a dezvoltat din genurile ska și rocksteady în anii 1960. Trecerea de la rocksteady la reggae a fost ilustrată de shuffle-ul de orgă pionierat de muzicienii jamaicani precum Jackie Mittoo și Winston Wright și a fost prezentat în melodii tranziționale precum ”Say What You’re Saying” (1967) a lui Clancy Eccles și ”People Funny Boy” (1968) a lui Lee ”Scratch” Perry. Piesa ”Long Shot (Bus’ Me Bet)” din anul 1968 a celor de la ”The Pioneers” a fost identificată ca fiind cel mai vechi exemplu înregistrat a noului curent muzical care a devenit cunoscut ca reggae.

Începutul anului 1968 a stat martor lansărilor primelor înregistrări reggae autentice: ”Nanny Goat” de Larry Marshal și ”No More Heartaches” de The Beltones. În același an, acest nou curent jamaican a început să lanseze mari nume și în alte țări. Hit-ul din 1968 ”Hold Me Tight” al artistului american Johnny Nash a fost creditat ca fiind prima melodie reggae din topurile ascultătorilor din America. În jurul aceleiași perioade, influențele reggae au început să apară în muzica rock și pop, un exemplu concret fiind ”Ob-La-Di, Ob-La-Da” din 1968 a celor de la The Beatles.

The Wailers, trupa înființată de Bob Marley, Peter Tosh și Bunny Wailer în anul 1963, este probabil cea mai recunoscută trupă care a realizat tranziția prin toate cele trei etape ale muzicii jamaicane timpurii: ska, rocksteady și reggae. Alți pionieri importanți ai reggae-ului sunt Prince Buster, Desmond Dekker și Ken Boothe. Totuși, un alt pionier a fost Millie Small (născut pe 6 octombrie 1946), un cântăreț-scriitor jamaican, cunoscut cel mai bine după versiunea cover de blue-beat/ska din anul 1964 a piesei ”My Boy Lollipop” care a devenit un hit internațional.

Printre producătorii importanți care au influențat dezvoltarea curentelor ska în rocksteady și în reggae îi amintim pe: Coxsone Dodd, Lee ”Scratch” Perry, Lesley Kong, Duke Reid, Joe Gibbs și King Tubby. Chris Blackwell, fondatorul studiourilor de înregistrări Island Records în Jamaica în anul 1960, s-a mutat în Anglia în 1962 unde a continuat să promoveze muzică jamaicană. Acesta a format un parteneriat cu studiourile Trojan Records ale lui Lee Gopthal în 1968, astfel lansând curentul reggae în Regatul Unit până în anul 1974 când studiourile au fost cumpărate de Saga Records.

În anii ’80 reggae a cunoscut o mare popularitate internațională, iar printre artiștii reggae care s-au remarcat internațional la începutul acestei perioade se află Thrid World, Black Uhuru și Sugar Minott. Tot în anul 1980 Bob Marley a vizitat Zimbawe, astfel curentul muzical reggae a câștigat popularitate foarte rapid în Africa. În anul 1985 organizatorii Grammy Awards au introdus categoria Cel mai bun ablum reggae.

Reggae s-a extins în multe țări din întreaga lume, de multe ori încorporând instrumente locale și fuzionând cu alte genuri. Cel mai mare festival reggae din Europa este ”Summerjam” ce are loc anual în Germania și strânge peste 25.000 de spectatori. ”Rototom Sunsplash”, un festival ce durează o săptămână, până în anul 2009 s-a ținut în Osoppo, Italia, dar acum se desfășoară în Benicassim, Spania și adună peste 15 (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

0.000 de vizitatori anual.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata