O invenţie pe zi: Naiul

Naiul este, ca și harpa, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale: s-a ”născut” acum 6.000 de ani.

Naiul este confecționat din lemn de soc, nuc, de unii meșteri — de salcâm, prun. Tuburile sunt lipite unul lângă altul într-o linie semiovală, iar partea de jos a acestor tuburi este acoperită din trei părți cu o șipcă de lemn nu rareori ornamentată prin crestare sau pirogravură. Naiul românesc este înrudit cu cel din Europa, Asia, Africa și America de Sud.

În România, unde existența naiului a fost atestată în secolul al XVII-lea, a existat și există o școală de mare prestigiu în lume (Fănică Luca). Conform surselor istorice, naiul aproape a dispărut la începutul secolului XX. A fost readus în orchestrele de muzică populară în a doua jumătate a secolului de meșteri locali de instrumente populare atât în Basarabia, cât și din România.

Cel mai cunoscut naist român este Gheorghe Zamfir, care a dat noi valențe stilului și interpretării tradiționale. Inițial, el și-a dedicat cariera acordeonului, dar și-a modificat drumul, înclinând către nai. Pasiunea lui pentru revigorarea sunetului muzical l-a determinat să aprofundeze studiul unor noi posibilități de creație la nai.

Astfel, tradiționalul nai de 20 de tuburi a devenit pe rând unul cu 22, apoi cu 25, 28 și, în final cu 30 de tuburi. Caracterul oarecum strident de până atunci al acestui instrument a fost atenuat și datorită sunetelor ajustate pentru un registru mai coborât, astfel încât a reușit să acopere o arie mult mai mare de repertorii. În consecință, se pot cânta la nai doine, cântece de leagăn, bocete și chiar se pot reda unele inflexiuni ale vocii umane.

Ca estet al muzicii, Zamfir a ales lemnul de bambus pentru a fabrica tuburile. Apoi le acordează introducând câteva picături de miere de albine înăuntrul lor.

Iată câteva repere importante în istoria naiului. În 1777 se menționează în ”Histoire de la Moldavie et de la Valachie” (M.Carra) naiul cu 8 găuri. În 1781, austriacul Franz Joseph Sulzer menționează naiul cu 20 de tuburi. În 1832, naistul de la capela regală din München, Theobuld Böhm, construiește un nai din metal. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata