O invenţie pe zi: Nasturele

Fabricați, în zilele noastre, din plastic, metal, sidef, os sau lemn, de formă în general rotundă și plată, având variate mărimi și culori, nasturii sunt folosiți fie ca închizătoare (trecuți printr-un material, o buclă sau o butonieră), fie în scop ornamental (aplicați pe articole de vestimentație, pe portofele, genți etc.).

Primii nasturi au fost confecționați din cochilii de moluște. Pe Valea Indului s-au descoperit nasturi și obiecte ce se asemănau cu nasturii, folosite mai mult ca ornamente sau sigilii decât ca închizătoare, datând din anii 2800 — 2600 î.Hr. Unii nasturi erau ciopliți în forme geometrice și aveau găuri perforate pentru a-i putea atașa la haine cu ajutorul aței.

Astfel de obiecte s-au găsit și în situri arheologice din China din anii 2000 — 1500 î.Hr., precum și în Roma Antică.

Ian McNeil susține, într-o Enciclopedie a istoriei tehnologiei, că nasturele a fost inventat, de fapt, ca ornament, mai degrabă decât ca închizătoare. Primul nasture descoperit a fost la Mohenjo-daro, în Valea Indului, acesta fiind confecționat dintr-o scoică rotunjită și datând de peste 5000 ani.

Cei mai timpurii nasturi funcționali au fost găsiți în mormintele triburilor cuceritoare maghiare de la sfârșitul secolului al IX-lea. Nasturi funcționali cu butoniere pentru prinderea sau închiderea hainelor au apărut, la început, în Germania secolului al XIII-lea. În secolele XIII-XIV popularitatea nasturilor a crescut foarte repede în Europa (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata