O INVENŢIE PE ZI: Orga

Instrument muzical complex, alcătuit dintr-un sistem de tuburi de diverse dimensiuni, acţionate pneumatic cu ajutorul unor pedale, al unei claviaturi şi al unor manete de registru, orga îşi are originile în Antichitate.

Orga cu apă numită hydraulis, inventată în jurul anului 200 î.Hr. de către Ctesibios din Alexandria (190-125 î.Hr), utiliza greutatea apei pentru reglarea presiunii aerului care pătrundea prin tuburile de orgă.

Istoria acestui instrument muzical este complexă şi vastă, cu repere în întreaga lume, în special în Europa şi America.

În jurul anului 750, orga cunoscuse deja o mare răspândire, cu precădere în abaţii, biserici şi catedrale. Ulterior, instrumentul a fost folosit la banchete, spectacole de teatru, de circ, precum şi la concursuri sportive.

În secolul al IX-lea, arhitectul Anthemios din Tralles a construit o orgă termică. Aburul produs într-un cazan era dirijat prin tuburi din piele la ţevile de metal ale instrumentului. Acestea vibrau sub acţiunea aburului.

În jurul lui 1500, orgile puteau emite doar un sunet la atingerea pedalelor, indiferent de varietatea notelor din dotare. Mecanismele de funcţionare erau construite în aşa fel încât, când era acţionată una din pedale, doar unul din tuburi funcţiona, celelalte fiind blocate.

Din 1510, din Germania, provine prima orgă cu trăsături asemănătoare celor folosite astăzi.

În 1524, a fost deschisă, în Mexic, prima şcoală de muzică. Aici, printre materiile de studiu se număra şi construirea şi utilizarea orgii.

Compozitorul Joseph Haydn a scris, în 1772, o partitură destinată unei orgi mecanice fixate într-un ceas.

În 1854, francezul Victor Mustel obţinea brevetul pentru orga cu dublă expresie care îi poartă numele. Câţiva ani mai târziu, în 1862, organistul francez Louis Charles Albert Péchard a patentat comanda electrică a orgii.

Ulterior, în 1935, americanul Laurens Hammod, din Chicago, a inventat orga electromagnetică. Primul concert live destinat muzicii de orgă a avut loc la New York, în 1922.

Printre marii organişti ai lumii se numără Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Georg Frideric Handel, Felix Mendelssohn, Franz Liszt, Cesar Franck, Anton Dvorak, Anton Bruckner, Gabriel Fauré, Charles Ives şi Olivier Messiaen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata