O invenţie pe zi: Oţelul

Pentru prima dată, noua formulă a oțelului a fost prezentată de Harry Brearley, la 13 august 1913, și conținea 12,8% crom și 0,24% carbon. Oțelul în noua formulă era foarte rezistent la atacurile chimice, ale acidului nitric și la acizi alimentari.

Harry Brearley s-a născut la Sheffield, la 18 februarie 1871. Tatăl său a lucrat în același domeniu. Harry a început să lucreze de la vârsta de 12 ani în atelierul tatălui său iar la 20 de ani a fost primit ca asistent la un laborator.

A plecat în Rusia pentru a conduce prima fabrică de oțel de la Riga, și a revenit la Sheffield în 1907 pentru a conduce ”Brown Firth Research Laboratory”, precum și cele două companii de producere a oțelului.

În 1912, în timp ce făcea cercetări cu privire la compoziția chimică a diferitelor tipuri de oțel, pentru a îmbunătăți rezistența acestuia la eroziuni a realizat o nouă formulă a oțelului cu un înalt nivel de crom (de la 6 la 15 %) și scăzând nivelul carbonului. Oțelul cu conținut de crom se producea de mulți ani, dar procentul de crom era foarte redus (5%), și rezistența oțelului era foarte redusă.

Harry Brearley nu a reușit să-și convingă parteneri de afaceri pentru folosirea oțelului în noua sa fosrmulă, la fabricarea cuțitelor, primele cuțite fiind produse abia în 1914 dintr-un oțel care avea în compoziția sa 0,4 % carbon și 14 % crom, de către industriașul Thomas Firth.

Oțelul în noua sa formulă, nu a fost acceptat la început, deoarece presupunea o metodă mai dificilă de producere prin folosirea unor temperaturi foarte ridicate. Dificultățile de producere au fost gradual depășite și după al doilea război mondial producerea oțelului în noua formulă a cunoscut o largă dezvoltare.

Harry Brearley s-a retras, în 1915, la atelierele ”Brown Bayley’s Steel Works” în Sheffield, unde a continuat dezvoltarea și producerea unui oțel superior. A fost distins cu Medalia de Aur din partea Institutului Bessemer pentru Fier și Oțel, în 1920 și i s-a oferit postul de director al ”Brown Bayley” în 1925.

A murit în 1948. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata