O invenţie pe zi: Pagerul

Pagerul este un aparat de telecomunicații fără fir (wireless) care primește și afișează mesaje numerice sau text. Aparatul funcționează pe baza frecvențelor radio și permite utilizatorului să primească mesaje transmise pe o anumită frecvență într-o rețea specială de stații radio.

În anul 1921, primul sistem asemănător pagerului a fost utilizat de Departamentul de Poliție din Detroit. Totuși, nu a fost folosit decât până în anul 1949 când a fost patentat primul telefon pager. Inventatorul acestui dispozitiv era Alfred J. Gross, iar pagerele sale au fost folosite pentru prima dată în Spitalul Evreiesc din New York.

Unul dintre primele servicii de pagere practice a fost lansat în anul 1950 pentru medicii din zona New York-ului. Aceștia plăteau 12 dolari pe lună pentru servicii și purtau la ei un pager de 200 grame care putea primi mesaje telefonice pe o arie de 40 km numai de la un singur turn de transmitere. Sistemul a fost produs de Reevesound Company și operat de către Telanswerphone.

Denumirea ”pager” a fost folosită pentru prima dată în 1959 când Motorola a realizat un produs personal de radio-comunicație. Pagerul Motorola era un receptor mic ce trimitea un mesaj radio individual celor care purtau un astfel de dispozitiv.

În anul 1960 John Francis Mitchell a combinat elementele unui walkie-talkie Motorola cu tehnologia radio de la automobile și a creat primul pager cu tranzistor. De atunci tehnologia pagerului a continuat sa avanseze, iar adopția pagerului a continuat să se extindă până la începutul anilor ’90.

Primul pager pentru consumatori de succes a fost Pageboy I introdus pentru prima dată în anul 1974 de cei de la Motorola. Nu avea niciun ecran și nu putea stoca mesaje, totuși, era portabil și anunța purtătorul că un mesaj a fost trimis.

Până în anul 1980 au existat deja 3,2 milioane de utilizatori de pagere în întreaga lume. În acele vremuri pagerele aveau o arie limitată, iar majoritatea erau folosite în situații la fața locului, spre exemplu când personalul medical comunica în interiorul unui spital.

Odată cu apariția telefoanelor mobile pagerele au devenit niște aparate pe cale de dispariție. Vânzările pagerelor au scăzut și mulți producători au renunțat să mai fabrice aparatele, astăzi doar câteva companii mai produc pagere. Totuși, există domenii și locuri, precum spitale, siguranță publică și vânzări, unde simplitatea, fiabilitatea și costurile reduse ale pagerelor reprezintă avantaje semnificative. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: pagers.co.uk

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata