O invenţie pe zi: Paraşuta

17

Meritul acestei invenţii îi este atribuit, de cele mai multe ori, lui Sebastien Lenormand, care a demonstrat principiul paraşutei în 1783, cu toate că aceasta fusese proiectată iniţial de Leonardo Da Vinci (1452-1519), cu secole în urmă.

De asemenea, croatul Faust Vrancic, care a construit un astfel de aparat bazându-se pe desenele lui Da Vinci, a sărit de pe un turn din Veneţia în 1617. Faust Vrancic a publicat Machinae Novae, în care descrie în text şi în poze 56 de construcţii tehnice, inclusiv paraşuta sa, denumită Homo Volans.

Jean Pierre Blanchard (1753-1809), de origine franceză, a fost probabil prima persoană care a folosit paraşuta într-o situaţie de urgenţă. Blanchard pretinde că, în 1793, a scăpat dintr-un balon care a explodat în aer cu ajutorul unei paraşute. Blanchard este cel care a confecţionat prima paraşută pliabilă, făcută din mătase, având în vedere că până în acel moment paraşutele erau confecţionate dintr-un cadru rigid.

La 22 octombrie 1797, Andrew Garnerin a fost prima persoană care a sărit cu o paraşută fără cadru rigid. Garnerin a sărit din balon de la o înălţime de 2.400 de metri altitudine.

În 1837, Robert Cocking a murit în urma unui accident cu paraşuta.

În 1887, căpitanul Thomas Baldwin a inventat primul echipament pentru paraşută, iar în 1890, Paul Letteman şi Kathchen Paulus au descoperit metoda de împachetare a paraşutei astfel încât aceasta să poată fi purtată pe spate.

Grant Morton şi Albert Berry pretind că ar fi fost primii paraşutişti care au sărit din avion, în 1911. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata