O invenţie pe zi: Parfumul

Lumea parfumului este o industrie masivă care traversează toate continentele și se extinde chiar și în regiunile îndepărtate ale națiunilor lumii a treia, unde locuitorii doresc să-și modifice mirosul natural al corpului. Majoritatea parfumurilor vândute astăzi urmăresc să creeze o stare de spirit, de multe ori una de atracție pentru o altă persoană.

Cea mai veche utilizare a parfumului este din Egiptul antic, unde oamenii care aveau părul ras își puneau un pic de grăsime animală parfumatăpe cap. În timpul zilei, căldura topea încet grăsimea care se scurgea pe corp, schimbând mirosul lor natural. Roma antică a lucrat cu sârguință pentru a perfecționa producția de parfum și metoda lor de distilare care este încă în uz astăzi.

Cea mai mare producție de parfumuri high-end de la distileriile din Europa achiziționează cantități masive de flori proaspete de la cultivatorii din jur. Franța, în special, sărbătorește parfumul ca una dintre industriile sale naționale. Cu toate acestea, făcând parfum nu se limitează la producția comercială.

Cele mai vechi forme de parfum pentru corp au apărut în jurul anului 2300 î.Hr., în Egipt, un precursor pentru acest parfum de corp a început în Cipru în jurul anului 4000 î.Hr., care implica utilizarea de diferite plante uscate pentru a face o substanță care parfumează aerul când este ars. Metoda de distilare a producerii de parfumuri a dat romanilor o metodă de extragere a unui miros puternic în 1000 î.Hr.. În secolul al IX-lea d.Hr., chimiștii din Europa au început să înregistreze rețetele și metodele lor pentru producerea parfumului.

Oponenții acestei industrii a parfumurilor spun că producția masivă și utilizarea parfumului creează o problemă de sănătate umană și contribuie la poluarea mediului. Pacienții cu astm bronșic pot suferi un atac atunci când sunt în prezența anumitor mirosuri și ca urmare a utilizării de diferite plante în producția parfumului, unele persoane pot experimenta o reacție alergică.

Moscul, un ingredient comun pentru parfum, a fost detectat în cantități poluante în lacuri și râuri lângă fabrici de parfum. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata