O invenţie pe zi: Puzzle

Puzzle-ul este un joc de perspicacitate, spirit de observație și atenție care constă în îmbinarea unor piese decupate pentru a reconstitui un întreg. La origine unul educativ, jocul a luat naștere simultan, în Franța și Marea Britanie, în anul 1760.

În 1762, au fost puse în vânzare, în Franța niște cartonașe geografice decupate care trebuiau urmărite cu atenție pentru a le uni pe fiecare.

Cam în aceeași perioadă un britanic, pe nume John Spilbury încerca să inventeze un nou model al jocului ce consta în lipirea unui cartonaș pe care era ilustrată harta Angliei, pe o planșă de lemn de mahon. Puzzle-ul său era decupat în mai multe cartonașe și urmărea frontierele fiecărui comitat, fiecare dintre ele fiind vândut separat. Din nefericire Spilbury nu a apucat să cunoască succesul, stingându-se din viață la vârsta de 29 de ani.

Mai târziu mai toate puzzle-urile au început să aibă tematică istorică. În 1787, englezul William Darton edita un nou model ce includea portretul tuturor regilor Angliei, de la Wilhelm Cuceritorul până la George al III-lea. Pentru asta însă jucătorul trebuia să aibă cunoștințe despre succesiunea regilor pentru a putea asambla piesele jocului.

Doi ani mai târziu el era simplificat, fiind editată o planșă cronologică a istoriei Angliei în culori, care avea drept scop să servească drept model pentru viitorii împătimiții ai puzzle-ului. Cu toate astea el necesita mai multă atenție și răbdare.

În prezent, jocurile puzzle sunt nelipsite din ”arsenalul” oricărui copil. Cele mai multe au ca temă poveștile, desenele animate, personajele din filme sau subiecte pentru copii — fructe, animale, păsări. Pentru copiii mai mari exista jocuri puzzle cu subiecte din geografie sau istorie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata