O invenţie pe zi: Şahul

Strămoșul șahului este menționat în India (regiunea Punjab) în 550 î.Hr., fiind numit ”chaturanga”.

În 570, este menționat în China, pentru ca, în anul 600 î.Hr., să fie subiect liric, în lucrarea ”Karnamak” (Persia). În această scriere apare ”asthapada”, un joc pentru patru persoane, practicat în Persia. Pe tablă, mișcările pieselor erau determinate prin aruncarea zarurilor. Cele mai vechi piese de șah găsite sunt datate 650 î.Hr., pentru ca, zece ani mai târziu, șahul să fie menționat în Egipt.

Califul Omar este cel care a facilitat răspândirea șahului în Lumea Islamică, începând cu anul 700 î.Hr.

Jocul ”chaturanga” era foarte popular în India secolului al VII-lea. Victoria sau eșecul jucătorilor consta în mutarea inteligentă a pieselor pe o tablă marcată cu 64 de pătrățele, albe și negre. Mutarea era hotărâtă de aruncarea zarurilor.

Ulterior, ”chaturanga” a fost rebotezat ”ksatriya”. Confruntarea în joc era echivalentă cu întrecerea într-un duel. Astfel, acest joc de noroc, în care se foloseau zaruri, era pus pe același nivel cu o bătălie adevărată. Cei din casta ”Ksatriya” își petreceau timpul liber, în perioadele de pace, întrecându-se în curse de care sau jucând jocuri de noroc.

Cu trecerea timpului, jocul a căpătat câteva modificări, din care cele mai importante au fost botezarea în ”shatrani” și reducerea numărului de jucători, la doi, care erau sfătuiți de o a treia persoană, numită ”firzan”. Jocul era câștigat atunci când unul dintre jucători captura ori regele, ori întreaga echipă de piese a adversarului. Asta înseamnă, de fapt, ”șah-mat”. Ideea de mat nu a fost inventată, ci a apărut în mod automat, odată cu transformarea jocului într-un joc pentru doi.

Jocul s-a răspândit, cu ajutorul neguțătorilor, în întreaga lume. A ajuns în Europa, în perioada de expansiune a Imperiului Bizantin.

Și în Grecia, șahul a cunoscut unele modificări. Pentru a schimba jocul indian de război în joc de șah a fost nevoie de renunțarea la zaruri, un revoluționar pas înainte. Acest fapt a schimbat nu doar jocul, ci și filosofia lui: abdicarea de la principiul Karmei — principiul de bază al filosofiei indiene. Acum, rezultatul depinde integral de voința și alegerea jucătorilor. Ei devin creatorii propriului destin. În primul secol d.Hr., grecii i-au ajutat pe indieni să facă pasul final care a dus la apariția șahului. Grecii au adus în nord-vestul Indiei jocul lor, ”petteia”, mai simplu decât șahul. Toate piesele erau egale și puteau să se ”omoare” una pe alta. Dar, cel mai important lucru era că la jocul grecesc nu se foloseau zaruri. Jucătorul decidea ce piesă va muta și unde, având libertatea totală de alegere.

Vikingii au fost cei care au importat șahul în Islanda și Anglia, mărturii ale acestui joc în regiune atestând că era practicat în secolele XII-XIII. De aici, a pătruns cu ușurință în Franța, Germania și alte țări europene, fiind jocul favorit al regelui Ludovic al IX-lea. În secolul al XV-lea, a fost decretat în Franța ca ”Joc regal”.

Șahul a ajuns și în America, odată cu descoperirea și cucerirea Lumii Noi.

În timp ce jocul călătorea, căpăta noi și noi elemente noi. În schimb, piesele s-au dezvoltat încet. Setul modern de șah a fost stabilit de englezul Nathaniel Cook, în 1835 și îmbunătățit de Howard Staunton. De aceea, piesele de șah cu care se joacă azi sunt cunoscute drept ”Piesele Staunton”, singurele permise în competițiile internaționale.

Primul turneu internațional de șah a fost organizat la Londra, în 1851 și a fost câștigat de Adolf Anderssen (Gemania).

Printre cei mai mari jucători de șah din lume se numără Tal, Alekhine, Petrosian, Spassky, Smyslov, Anatoli Karpov și Gary Kasparov, Ben Franklin.

Astăzi, șahul se joacă nu numai pe tabla clasică, ci și între om și calculator, dar și pe internet, fiind create numeroase de camere de joc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata