O invenţie pe zi: Sistemul de operare Android

Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive și telefoane mobile bazată pe nucleul Linux. Cu o interfață pentru utilizator bazată pe manipulare directă, Android este proiectat în principiu pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete.

Totuși, există interfețe specializate ale sistemului care sunt dedicate și altor dispozitive, precum televizoare (Android TV), autovehicule (Android Auto) și ceasuri de mână (Android Wear). Sistemul folosește intrări tactile, ecranul dispozitivului folosind putând fi atins prin alunecare, atingere, lovire sau ciupire pentru manipularea obiectelor afișate. Există variante de Android care însă nu folosesc ecranul tactil, destinate unor console de jocuri, camere digitale și alte electronice.

Corporația Android Inc. a fost înființată în octombrie 2003, în Palo Alto, California, pentru a dezvolta, în cuvintele unui dintre fondatori, ”dispozitive mobile mai inteligente care sunt mult mai conștiente de locația și preferințele deținătorului”. Primele intenții ale companiei au fost de a crea un sistem de operare avansat pentru camere digitale, însă din cauza vânzărilor neconvingătoare ale acestor produse, atenția celor de la Corporație s-a orientat spre producția de sisteme de operare pentru smartphone-uri, care să concureze cu ”Symbian” și ”Windows Mobile”.

La 17 august 2005, Google a preluat Android Inc. pe 17 august 2005, cu tot cu angajații de valoare. Doi ani mai târziu, la 5 noiembrie 2007, versiunea de beta a sistemului Android a fost lansată. Android 1.0, prima versiune comercială a sistemului de operare a fost lansat pe data de 23 septembrie 2008. Primul dispozitiv comercial care a folosit sistemul de operare Android a fost smartphone-ul ”HTC Dream”.

Din anul 2011, Android are cea mai mare bază de sisteme de operare instalate pe dispozitivele mobile din lume, pentru ca din 2013, dispozitivele cu sistemul Android să se vândă mai mult decât dispozitivele cu sisteme de operare ”Windows”, ”iOS” și ”MacOS” combinate. Cea mai recentă versiune de Android este 4.4 KitKAT, anunțat la 3 septembrie 2013 și lansat la 31 octombrie 2013 pe dispozitivul Nexus 5. Versiunea a fost constant îmbunătățită, ajungându-se, în prezent, la versiunea 4.4.4, lansată la 19 iunie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata