O invenţie pe zi: Şniţelul

Șnițelul este o gustare preparată din carne fără os, subțiată cu un ciocan de bătut carnea, trecută prin ou, făină și pesmet și mai apoi prăjită. Carnea poate diferi de la țară la țară folosindu-se vită, miel, curcan, pui sau porc. Șnițelul este un preparat tradițional austriac, numit în țara natală ”șnitel vienez” și se servește cu o felie de lămâie și cu salată de cartofi sau cartofi cu pătrunjel și unt. Face parte din cultura culinară austriacă și cea germană.

Prima descriere a șnițelului a apărut pe la sfârșitul secolului al XIX-lea într-o carte de bucate. Aceasta a fost scrisă de Katharina Prato, iar șnițelul avea în carte denumirea ”eingerboselte Kalbsschnitze”.

Conform unei legende, mareșalul Joseph Radetzky von Radetz a adus cu el din Italia la Viena rețeta șnițelului în anul 1857. Totuși, în 2007, lingvistul Heinz Dieter Pohl a descoperit că povestea este doar o legendă inventată, Pohl susținând că primul preparat ce a avut legătură cu Radetzky a fost menționat într-o carte de gastronomie italiană numită ”Guida gastronomica d’Italia” apărută în 1969. Pohl susține că apariția șnițelului provine de la un alt preparat austriac numit ”Backhendl”, menționat într-o carte de bucate din anul 1719.

”Șnitelul vienez” este o parte populară din cultura culinară vieneză și este un produs preparat din carne de vițel. În Austria și în Germania ”șnițelul vienez” trebuie să fie preparat doar din carne de vițel. Când se folosește carne de porc se menționează că șnițelul se numește ”șnitel vienez din porc” pentru a-l diferenția de original.

În România, șnițelul este foarte comun în restaurante, fast-food-uri și în bucătăria oamenilor. Șnitelul normal se servește simplu, fără decorațiuni, iar versiunea fast-food se servește sub formă de sandwich. Șnițelul românesc este preparat în același mod ca și șnițelul austriac, cu diferența că se folosește aproape orice tip de carne, iar de multe ori este preparat fără pesmet, carnea este dată doar prin ou și făină și apoi este prăjită.

O specialitate din vestul României este șnițelul mozaic preparat din două straturi subțiri de carne (de obicei diferite tipuri de carne) și umplut cu legume (de obicei se folosesc ciuperci). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata