O invenţie pe zi: Stomatologia

Stomatologia este studiul, diagnosticarea, prevenirea și tratamentul bolilor, tulburărilor și afecțiunilor cavității bucale, în special ale dinților și într-o anumită măsură ale condițiilor legate de zona maxilofacială (maxilar și față).

Civilizația Văii Indului a oferit dovezi că stomatologia a fost practicată încă din anul 7000 î.Hr. Un sit arherologic din acea zonă, mai exact din Mehrgarh, a indicat că cea mai timpurie formă de stomatologie includea tratarea dinților cu un burghiu. Reconstrucția acestei forme de stomatologie a arătat ce metode folosite erau fiabile și eficace. Cea mai veche plombă, realizată din ceară de albine, a fost descoperită în Slovenia și are o vechime de 6.500 de ani.

Un text sumerian din anul 5000 î.Hr. descrie un ”vierme dental” care provoacă apariția cariilor. Dovezi despre acesta s-au găsit și în India Antică, Egiptul Antic, Japonia Antică și China Antică. Legenda acestui vierme se găsește și în scrierile lui Homer, iar în secolul al XIV-lea, chirurgul Guy de Chauliac încă promova ideea că viermele provoca putrezirea dinților.

Papirusul ”Edwin Smith”, scris în secolul al XVII-lea î.Hr., dar care ar putea reflecta alte manuscrise anterioare încă din anul 3000 î.Hr., include tratamentul mai multor boli dentare. În secolul al XVIII-lea î.Hr., Codul lui Hammurabi face referință la extracțiile dentare și stabilește o legătură cu pedeapsa. Examinările rămășițelor câtorva egipteni antici și greco-romani antici arată încercări timpurii ale protezelor și ale chirurgiei dentare.

Știința stomatologiei moderne s-a dezvoltat între anii 1650 și 1800. Chirurgul francez Pierre Fauchard a devenit cunoscut ca ”părintele stomatologiei moderne”. În ciuda limitărilor instrumentelor chirurgicale primitive în timpul secolelor XVII-XVIII, Fauchard era un chirurg foarte priceput care a realizat improvizații remarcabile de instrumente dentare, de multe ori adaptând unelte de la ceasornicari, bijutieri și chiar frizeri, pe care considera că le putea folosi în stomatologie.

A introdus plombele ca formă de tratament pentru carii, a afirmat că acizi derivați din zahăr precum acidul tartric erau responsabili pentru putrezirea dinților și a sugerat că tumorile ce înconjoară dinții, din gingii, pot apărea în ultimele stadii ale cariei.

Fauchard a fost pionierul protezelor dentare și a descoperit mai multe metode pentru a înlocui dinții căzuți. A sugerat că înlocuitorii pot fi realizați din fildeș sau os. Tot el a introdus și aparatul dentar și a descoperit că poziția dinților poate fi corectată după forma sârmei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata