O invenţie pe zi: Tastatura QWERTY

Tastatura este numita QWERTY după primele șase litere din partea stângă-sus a acesteia. Ea nu a fost creată pentru computere, ci pentru mașinile de scris, ulterior fiind adoptată ca tastatură de bază pentru computer.

Inventatorul american Christopher Sholes este creatorul tastaturii QWERTY. Acesta deținea un ziar din Milwaukee, iar când angajații lui au intrat în grevă a dorit să inventeze o mașină care să scrie în locul acestora.

Împreună cu Samuel Soule, Sholes a reușit să creeze, în anul 1866, o mașină ce numerota paginile cărților. Sholes s-ar fi oprit aici, dar un prieten, Carlos Glidden, i-a sugerat că mașina ar putea să scrie și litere, nu doar să numeroteze.

Sholes, Soule și Glidden s-au întâlnit din nou și au reușit să inventeze o mașină de scris proprie ce avea aspect asemănător unui pian, cu butoane albe și negre. Cei trei și-au brevetat invenția în iulie 1868. Această invenție nu era, din păcate prea fiabilă, iar butoanele se blocau ușor. Pe rând, cei trei au cedat drepturile unei companii din Pennsylvania și au încheiat proiectul.

Sholes nu s-a dat bătut și a început să facă cercetări. A observat că butoanele se blocau atunci când dactilografii scriau prea repede, astfel a încercat să separe cele mai comune litere de celelalte butoane. După multe teste, Sholes a realizat design-ul QWERTY.

Ultimul design realizat a asigurat că se poate tasta ”TYPE WRITER” doar la butoanele de pe rândul de sus. Sholes a trimis noua tastatura celor de la E.Remington and Sons pentru inspecție, iar aceștia au aprobat design-ul. După aprobare tastatura QWERTY a fost adoptată la toate mașinile de scris și mai nou la tastaturile computerelor, apoi la telefoanele mobile.

Chiar dacă blocarea butoanelor nu mai reprezintă o problemă la computerele moderne, tastatura QWERTY a rămas în folosința standard. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata