O invenţie pe zi: Telefonul cu fise

La 13 august 1889, William Gray din localitatea Hartford, statul Connecticut a primit brevetul pentru telefonul cu fise.

Niciun alt mijloc de comunicare nu a avut un impact la fel de mare asupra vieții noastre de zi cu zi mai mult ca telefonul. La modul simplist, telefonul este un sistem care transformă sunetul, în special vocea umană, în impulsuri electrice de diferite frecvențe pe care apoi le transformă într-un ton care seamănă cu vocea umană. Primul telefon practic a fost inventat, independent, de către doi oameni de știință din Statele Unite, Elisha Gray și Alexander Graham Bell, în 1876. Au urmat apoi îmbunătățiri succesive: telefonul cu fise (1889), telefonul cu disc rotativ (1923), telefonul mobil (1946), telefonul celular (1981).

Primul telefon cu fise a fost instalat, în 1889, de către inventatorul său, William Gray, la o bancă din Hartford, Connecticut. Introducerea monedelor se făcea după terminarea conversației.

Un an mai târziu, a apărut, în Chicago, primul telefon cu fise la care plata se făcea înaintea convorbirii. Dacă în 1902 în Statele Unite existau 81.000 de telefoane publice, astăzi numărul lor depășește 2 milioane. Cabinele confecționate la început din lemn au început să fie înlocuite cu unele din plastic în anii ’50. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata