O invenţie pe zi: Televiziunea

Istoria televiziunii reprezintă munca a numeroși inventatori și ingineri din mai multe țări ce au pus bazele și au contribuit la apariția primului televizor și ulterior, la apariția televiziunii încă din anii 1870.

În anul 1873, Willoughby Smith descoperă fotoconductivitatea seleniului, ceea ce a dus la inventarea celulei fotoelectrice. În 1877, George R.Carey creează telectroscopul, un aparat care poate proiecta o imagine către un punct aflat la distanță. Acest aparat este primul prototip de televiziune.

Prima demonstrație publică a televizorului o face John Logie Baird în Londra pe 25 martie 1925. Baird a realizat un sistem de redare a 12,5 imagini pe secundă pe un ecran cu o rezoluție de 30 de linii. Imaginile prezentau o siluetă în mișcare, iar rezoluția era îndeajuns de mare încât să poată reda portretul unei persoane.

Au fost doi inventatori independenți ce au pus bazele sistemului de televiziune, Philo Farnsworth și Vladimir Zworykin. În 1927, Philo transmite primele imagini electronice în laboratorul său din San Francisco. Imaginile erau, de fapt, o linie neagră care era doar rotită, pentru a putea demonstra că televiziunea înregistrează și reproduce mișcarea acesteia.

La 14 iulie 1930 se transmite, pentru prima dată în Marea Britanie, o piesă de teatru la televiziune, aceasta fiind difuzată de BBC de la studiourile lui Baird din Londra. Pe 1 mai 1931 se difuzează prima nuntă la W2XCR din New York. Inaugurarea postului oficial BBC are loc în Marea Britanie pe 2 noiembrie 1936, postul având o grilă de transmisie de 12 ore de program pe săptămână.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, vânzarea televizoarelor crește într-un ritm alert, astfel că, în 1951, în SUA existau 10 televizoare la 100 de locuitori, iar în Marea Britanie erau 3 televizoare la același număr de locuitori. Tot în 1951 apare televiziunea și în țări considerate drept sărace precum Cuba, Mexic sau Brazilia.

Numărul televizoarelor a crescut de la an la an, astfel, Marea Britanie în 1952, Germania în 1957 și Franța în 1958, ajungând fiecare la un milion de televizoare instalate în casele oamenilor. În 1964 SUA atinge un număr de 60 de milioane de televizoare instalate în case.

Principalele moduri de divertisment de la acea vreme, teatrul și cinematograful, au început să piardă tot mai mult teren. În anul 1964, un adult din SUA sau Marea Britanie mergea la cinematograf, în medie, de 30 de ori pe an, în zilele noastre televiziunea devenind cel mai mare mijloc de divertisment, luând locul cinematografiei.

În prezent, televiziunea este oferită prin redare analogică (o formă primară a transmisiei), digitală sau high definition (HD) cu variante mai îmbunătățite. Sunetul a devenit tot mai clar, nemaifiind mono, ci stereo sau chiar digital sau HD sorround.

Imagini clare, sunet impecabil și programe nenumărate — sunt trei dintre calitățile televiziunii de astăzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata