O invenţie pe zi: Televizorul

Inginerul John Logie Baird, considerat a fi ”părintele televizorului”, s-a născut la 13 august 1888, la Helensburgh, Scoția. A urmat cursurile școlii tehnice Glasgow and West of Scotland Technical College și apoi a obținut diploma de licență a Facultății de electronică a Universității din Glasgow.

În 1926, a făcut o demonstrație cu o mașină care transmitea mișcări de film folosind tehnologia undelor radio, pe care a numit-o ”televizor”, pe baza unei idei, din 1884, a germanului Paul Nipkow, la Royal Institution din Londra. Instrumentul inventat de John Logie Baird a fost diferit față de încercările ulterioare ale altor savanți, fiind construit atât din părți mecanice, cât și părți electrice.

John Logie Baird este cel care a introdus televiziunea transatlantică în 1928 și a făcut prima demonstrație a televiziunii color, în același an. British Broadcasting Corporation (BBC) a început să transmită programe de televiziune în 1929, pe baza descoperirilor lui Baird. Prima transmisie TV în care pe ecran apăreau imagini iar în difuzoare se auzeau sunete a fost realizată în 1930.

Citeste si:  Alibaba se află în discuții pentru a investi 3 miliarde de dolari în Grab

John Logie Baird a mai inventat aparatul de vizualizare cu infraroșu. A murit la 14 iun 1946, la Bexhill-on-Sea, în Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner