O invenţie pe zi: Tranzistorul

Anul 1948 a adus pe lume una dintre cele mai mari realizări ale științei, și anume tranzistorul, inventat de inginerii John Bardeen, Walter Brattain și William Shockley, angajați ai ”Bell Laboratory” din Murray Hill (SUA). Aceștia au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1956.

În următorii 10 ani, tranzistorul a revoluționat computerul. Primul computer tranzistorizat a fost construit la MIT Transistorul este un comutator electronic compact care a înlocuit tubul electronic și care a garantat expansiunea domeniului computerizat prin reducerea spațiului și a generatoarelor de putere.

Asemenea tubului electronic, acesta poate amplifica semnalele. Dar fiind mai mic și neavând un filament fragil de alimentat, este mult mai robust și pierde mult mai puțină energie.

Tranzistoarele sunt numite dispozitive semicoductoare deoarece, spre deosebire de tuburile electrice, ele constau exclusiv din materiale solide. Acestea se numesc semiconductoare, tipul cel mai frecvent folosit în prezent fiind siliciul. Cantități atent măsurate de impurități introduse în siliciu determină felul în care trece curentul prin el și permit unui curent mic, numit putere absorbită, să controleze un curent mare — putere de ieșire.

Primele exemplare de tranzistoare ocupau o suprafață de 3,5 mm pătrați. La sfârșitul anilor ’50, a apărut circuitul integrat care, grupând pe aceeași pastilă mai mulți tranzistori, a avut o evoluție spectaculoasă în sensul dublării numărului de componente pe pastilă, la fiecare 18 luni. Aceasta s-a datorat în primul rând numeroaselor perfecționări ale proceselor tehnologice, care permit rezoluții de ordinul a 2,5 microni — 0,18 microni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata