O invenţie pe zi: Uscătorul de rufe

Uscătorul de rufe a evoluat de-a lungul timpului, de la sârma sau sfoara întinsă între două puncte, în interiorul sau în exteriorul casei, până la uscătorul de rufe rotativ sau la cel electric.

În cele mai vechi timpuri, când oamenii începuseră să-și spele hainele la râu, aceștia au folosit diverse metode de a le usca: fie le așezau pe pietrele încinse și le lăsau la soare, fie le îmbrăcau și le lăsau să se usuce pe ei.

Inventatorul uscătorului de rufe, al acelei coarde pe care se întind rufele, este necunoscut. Se consideră că ideea de a folosi o frânghie pentru a agăța rufele aparține unei femei casnice al cărei soț, navigator, observase cum pe vasul său velele prinse de frânghii stau în bătaia vântului.

O ”mașină” de uscat rufe manuală a fost inventată în 1800 de către francezul M. Pochon. La începutul secolului XX, inventatorul american J. Ross Moore a dezvoltat un uscător de rufe automat. Design-ul său pentru un uscător operat electric a fost dezvoltat și lansat pe piață în anul 1938. În anii ’40, designer-ul industrial Brooks Stevens a inventat primul uscător de rufe electric cu geam de sticlă.

Uscătorul de rufe rotativ a fost inventat în anul 1945 de australianul Lance Hill, care a reușit să-și patenteze invenția abia pe 22 martie 1956. Uscătorul ”Hills Hoist” al lui Lance Hill era un uscător rotativ cu un elevator, care putea fi poziționat la înălțimea dorită.

Uscătorul de rufe electric este un aparat de uz casnic folosit pentru a elimina umezeala din haine și alte textile, în general la scurt timp după ce acestea au fost spălate în mașina de spălat rufe. Uscătoarele de rufe sunt formate dintr-un cilindru rotativ perforat înăuntrul căruia circulă aer încălzit pentru evaporarea umezelii.

În zilele noastre un uscător de rufe electric poate avea numeroase programe diferite, speciale pentru toate tipurile de haine, precum și o funcție de uscare rapidă. În schimb, folosirea acestor uscătoare de rufe poate să ducă la micșorarea hainelor, de aceea mulți preferă să folosească tot metodele clasice de uscare în aer liber. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata