O invenţie pe zi: Vaccinarea

La 14 mai 1796, medicul britanic Edward Jenner după lungi cercetări privind vaccina (boală a ugerului vacilor), prelevează conținutul unei pustule de pe mâna unei servitoare contaminată cu această boală de la o fermă.

Conținutul îl introduce în brațul unui copil. Zece zile după acest experiment, apărea o pustulă care, în mod miraculos, se vindeca. După un timp, a efectuat și primul vaccin antivarioloc înregistrând și de această dată un succes.

Experiența a reușit perfect iar această metodă s-a răspândit cu rapiditate în toată Europa, Orient și Statele Unite. Napoleon și-a supus armata la această nouă tehnică, în 1805, promulgând și un decret în favoarea metodei lui Jenner, în 1809.

Șaizeci de ani mai târziu, Pasteur face o descoperire având o deschidere ceva mai largă. Deși principiul biologic a fost diferit, Pasteur l-a conservat sub numele de vaccinare, ca un omagiu adus lui Edward Jenner.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Circul

Edward Jenner s-a născut, la 17 mai 1749, la Gloucestershire. Când avea vârsta de cinci ani părinții i-au murit iar el a rămas în grija surorii sale mai mari Mary. În timpul școlii a fost vaccinat împotriva variolei însă vaccinarea l-a afectat pe toată durata vieții. Când avea 14 ani a lucrat ca ucenic al medicului Daniel Ludlow, sub tutela căruia a învățat să devină un bun chirurg. În 1770, s-a mutat la Londra și a început să lucreze la spitalul St.George. În acest timp a studiat sub îndrumarea unui renumit chirurg John Hunter care-i va deveni cel mai bun prieten.

La vârsta 23 de ani, Jenner se întoarce în satul în care a copilărit, Berkeley unde va deveni unul din cei mai renumiți chirurgi și doctori ai vremii. El a pus bazele imunologiei moderne. A murit în 1823. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner