O invenţie pe zi: Vitaminele

Indispensabile în viața noastră, vitaminele reprezintă niște componente majore ale sănătății și ființei noastre care permit echilibrul mai bun al alimentației.

Deși datează de la începutul secolului al XX-lea, existența vitaminelor a fost proiectată încă din antichitate, când medicii acelei perioade au descoperit că puteau îngriji vederea prin absorbția ficatului animalelor, asociind astfel alimentația cu prevenirea anumitor maladii.

Existența lor a fost amintită mai exact, la finele secolului al XIX-lea, de către medicul olandez, Christian Hijkmann. Acesta a descoperit că este posibil să vindeci o boală foarte gravă și răspândită în Extremul Orient numită ”beri-beri” (datorată lipsei de vitamina C în alimentație) prin absorbția tărâțelor orezului decorticat, element de bază al alimentației din această regiune. El a pus astfel, în evidență fără însă să o numească — vitamina B1.

În 1992, chimistul polonez Casimir Funk a reluat tezele lui Hijkmann privind ”beri-beri”, punând în evidență existența în învelișul orezului a unei substanțe pe care a numit-o vitamină (amină necesară vieții) care însă, nu era alta decât vitamina B1.

Vitaminele sunt substanțe organice simple, prezente în numeroase alimente. Pentru a se dezvolta armonios, corpul nostru trebuie să dispună de un aport regular din aceste substanțe care nu se pot sintetiza singure. Fără vitamina D sintetizată la nivelul pielii sub acțiunea soarelui și vitaminelor B2 și K sintetizate prin intermediul florei intestinale, aceste substanțe sunt insuficiente pentru a satisface nevoile organismului, obligându-l astfel să găsească completarea în alimentație.

Vitaminele sunt de două tipuri: liposolubile (vitamine solubile în grăsimi): A, D, E, K și vitamine hidrosolubile (vitamine solubile în apă): C, B1, B2, B3 sau PP, B5, B6, B8 sau H, B9, B12. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata