O mâncare tradiţională sârbească a trecut „incognito” frontiera – Pljeskavica

Pljeskavica (pleșcavița) este una dintre cele mai vechi și populare mâncăruri sârbești.

Rețeta pleșcaviței este relativ simplă, dar pentru a fi cât mai savuroasă obligatoriu trebuie preparată în aproape zece ore.

Pleșcavița, asemănătoare unei chiftele întâlnite în bucătăria românească, rivala micului de la noi, dar cu formă rotundă, plată, cu un diametru de zece centimetri, se prepară din amestec de carne tocată de vită, porc sau miel, în funcție de gusturi.

Majoritatea restaurantelor românești, în special cele din sud-vestul țării, au introdus-o în meniuri sub denumirea de ”specialitatea casei”.

Nefiind marcă înregistrată, a fost ‘importată’ și de proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării, foarte frecventate de turiștii veniți din toată Europa.

Administratorul unui restaurant din Gura Văii, localitate aflată la un kilometru de Vama ”Porțile de Fier I”, Lavinia Nețoiu, ne dezvăluie secretul preparării pleșcaviței.

Pentru o porție de 150 grame se folosesc: 50 grame carne de vită, 50 grame carne de porc sau de miel, o ceapă mare, patru căței de usturoi, 20 grame de cașcaval, 5 grame piper pisat și 2-3 grame de sare fină. Rețeta poate fi diversificată și aromată prin adăugare de praf de coriandru, scorțișoară, chimen sau cardamom.

”Compoziția este frământată ca aluatul, după ce se așază pe o folie unsă cu ulei. Se lasă la ‘odihnit’, pentru omogenizare, în frigider, aproximativ 9-10 ore, apoi se scoate și se ‘toarnă’ într-o formă cu o grosime de până la un centimetru, presându-se cu palmele. După câteva minute se scoate și se pune pe grătar, în tigaie sau pe plită, timp de 10-12 minute, avându-se grijă să se întoarcă pe o parte și pe cealaltă. Se servește în farfurie cu diferite garnituri, în special cartofi prăjiți, ceapă feliată, ciuperci, pilaf de orez”, este rețeta pleșcaviței.

Pentru a fi cât mai delicioasă, spun cunoscătorii, pe masă ar trebui să existe și o sticlă de vin alb marca Dusa Dunava (‘Sufletul Dunării’) de origine din Kladova, localitate sârbească aflată peste frontieră, în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata