O nouă alianţă, un nou guvern, o nouă Românie?

Remanierea guvernamentală nu a mai surprins pe nimeni, dar nici nu dă speranţe de mai bine. Ultimele zile ale săptămânii trecute au demonstrat că societatea românească este încă mult prea conectată la ringul politic, iar orice croşeu din acesta smulge câţiva dinţi din fălcile leului românesc şi face să tremure piaţa financiară.  

Dănuţ Dudu

 

  • Ultima şansă pentru Victor Ponta

Pe 14 decembrie, PSD a votat în unanimitate structura şi componenţa Cabinetului Ponta 4, iar la ora la care citiţi aceste rânduri, remanierea guvernamentală aşteaptă cu nerăbdare să primească şi girul Parlamentului.

Ieşirea de la guvernare a UDMR a forţat partidul de guvernământ să caute noi aliaţi pentru a încerca să-şi menţină majoritatea parlamentară. Deocamdată, singurii care au răspuns apelului disperat al celor care au pierdut surprinzător de dur lupta pentru Cotroceni au fost UNPR, PC şi PLR.

Dacă primele două formaţiuni politice au decis să rămână fidele alianţei politice care au facilitat existenţa Cabinetului Ponta 3, “surpriza” vine din partea partidului creat, înainte de alegeri, de Călin Popescu Tăriceanu, “nemulţumit” de prestaţia foştilor colegi liberali în cadrul defunctei alianţe social-democrate, USL.

În ceea ce priveşte negocierile derulate pe parcursul finalului săptămânii precedente,  condiţia de bază a acestora a fost ca UNPR, PC şi PLR să preia câte două portofolii.

În consecinţă, noul Cabinet Ponta va fi sensibil mai suplu, dispărând din schemă, prin comasare, 4 dintre portofoliile de miniştri delegaţi, dar şi mai tensionat, deoarece nu va mai avea decât un singur vicepremier, în persoana lui Gabriel Oprea, care rămâne să se ocupe şi de Interne. Dacă îl excludem pe Kelemen Hunor, care a părăsit schema guvernamentală odată cu ieşirea UDMR de la guvernare, pentru Liviu Dragnea şi Daniel Constantin pasul pe care sunt nevoiţi să-l facă în spate va produce nemulţumiri atât în  tabăra PSD dar, mai ales, în cea a Partidului Conservator, care pierde atât poziţia de vicepremier, cât şi atât de doritul portofoliu al Economiei.

Marele câştigător este PLR-ul lui Tăriceanu, un partid de buzunar care reuşeşte performanţa nu numai de a intra la guvernare, dar şi să ocupe trei  ministere dintre care unul extrem de important (cel al Economiei).

Cert este că noua structură este o sancţiune mai mult decât evidentă la adresa liderilor PSD care au contribuit la pierderea alegerilor  prezidenţiale. Dacă lui Victor Ponta se pare că partidul îi mai acordă o ultimă şansă, şeful campaniei electorale pierde postul de vicepremier, iar ministrul de la Finanţe (Ioana Petrescu) şi cel al Bugetului (Liviu Voinea) trebuie să părăsească definitiv Palatul Victoria.

 

  • Un leu ameninţat de turbulenţele politice şi financiare

Dincolo de această analiză politică trebuie subliniat faptul că piaţa financiară a perceput seismul din rândul partidului de guvernământ ca pe un pericol real la stabilitatea şi aşa fragilă a României, iar tensiunile care se anunţă în cadrul noii formule guvernamentale nu sunt deloc de bun augur. Mai ales că binecuvântarea primită de formula guvernamentală propusă de Victor Ponta colegilor de partid nu este obligatoriu să fie îmbrăţişată şi de Parlament.

Cu atât mai mult cu cât ne mai despart foarte puţine zile de schimbarea de gardă de la Cotroceni şi încă nu se pot emite judecăţi de valoare legate de  strategia pe care o va aplica noul preşedinte.

Revenind la piaţa financiară, imediat cum UDMR şi-a anunţat ieşirea de la guvernare, undele de şoc s-au repercutat rapid pe toate segmentele.

Astfel, titlurile de stat ale României cu scadenţă la 10 ani, cu o zi înainte de începutul negocierilor pentru noua formulă guvernamentală, pierduseră 3%, coborând până la rata de 3,54, iar pe 12 decembrie aceasta avea să înregistreze un salt brutal de 1,76 puncte urcând, la valoarea de 3,6. În acelaşi timp, paritatea EURO/RON îşi accelerează creşterea, leul depreciindu-se în şedinţa de tranzacţionare din 12 decembrie cu încă 0,4% şi închizând  ziua la valoarea de 4,4731 lei/euro (este vorba de valoarea stabilită în piaţa Forex şi nu de cea anunţată de BNR).

Reamintim că pe 26 noiembrie, realizând  o analiză pentru evoluţia probabilă a monedei naţionale în acel moment, anticipam că în varianta în care moneda naţională va depăşi palierul de 4,453 lei “putem lua în calcul acea valoare de 4,46 şi, de ce nu?, şi cea de 4,48” şi chiar “rezistenţa istorică de la 4,487”.

După cum se poate observa pe grafic, situaţia nu s-a schimbat prea mult, leul apropiindu-se, în actuala conjunctură, extrem de abrupt de maximul estimat de 4,48 lei. Din fericire, pentru moment, valoarea monedei naţionale s-a menţinut în canalul Pitchfork ascendent şi, teoretic ar trebui să înregistrez o uşoară apreciere până la 4,45 lei.

Dacă însă, din punct de vedere politic, lucrurile se complică, nu putem exclude părăsirea formaţiunii Pitchfork şi o urcare agresivă către valoarea de 4,5 lei/euro. O probabilitate destul de  redusă, dar care nu poate fi neglijată şi poate deveni un scenariu fezabil într-un ritm extrem de scurt pe fondul respingerii de către Parlament a formulei guvernamentale propuse de Victor Ponta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata