O nouă platformă online pentru sesizarea faptelor de corupţie

Cetățenii care vor să semnaleze fapte de corupție au la dispoziție o nouă platformă online, lansată luni, 16 martie, de Transparency International România, prin Centrul Asistență Legală Anti-Corupție (ALAC), care acordă gratuit consiliere și asistență juridică tuturor cetățenilor care sunt martori sau victime ale unor fapte de corupție, inclusiv avertizorilor de integritate.

„ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să își elaboreze sesizările, să le dea datele și informațiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupție, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ„, a declarat luni directorul executiv al TI România, Victor Alistar.

Primul pas pe care trebuie să îl facă un cetățean pentru sesizarea unei fapte de corupție constă în completarea formularului online pus la dispoziție pe site-ul ALAC, la adresa alacromania.ro/raporteaza-coruptia, urmând că experții ALAC să analizeze fiecare sesizare primită și, ulterior, să invite autorul sesizării la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii care trebuie urmați.

„Pe noi ne interesează să sprijinim un proces natural între cetățean și stat pentru asigurarea ordinii de drept și a legii”, a explicat Alistar, care a adăugat că ALAC se adresează și sectorului privat, respectiv de prevenire a fraudelor și a corupției interne la nivelul companiilor.

Potrivit Barometrului Global al corupției realizat de TI la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene în anul 2013, 65% dintre români percep corupția ca fiind în creștere, iar cei mai mulți au fost convinși că oamenii simpli pot contribui la combaterea acestui fenomen, însă mult mai puțini sunt dispuși să ia efectiv măsuri în acest sens. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata