O nouă sesiune „Casa Verde” în 2014, condiţionată de rata încasărilor la Fondul de Mediu, susţine Attila Korodi

O nouă sesiune de apeluri pentru Programul ‘Casa Verde’ va fi demarată în acest an, dar acest lucru depinde foarte mult de rata încasărilor înregistrate la Fondul pentru Mediu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

‘După ce vom finaliza toate dosarele de analiză, vom decide și asupra capacității instituționale și financiare de a lansa un nou apel pentru proiecte, anul acesta. Nu pot să vă spun cu certitudine că vom avea un nou apel sau dacă vom vorbi de anul viitor despre acest lucru. Depinde de programarea finanțărilor aflate în curs la Fondul de Mediu și de rata încasărilor. Ceea ce pot să vă asigur este că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin toate diligențele pe care le face, dispune de resursele financiare pentru a duce programele pe care le-a anunțat anunțat anul acesta, la bun sfârșit (…) Încasările totale pe Timbrul de Mediu se cifrează, anul acesta, la aproximativ 280 de milioane de lei (…)’, a afirmat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, până la ora actuală, aproape 5.900 de dosare depuse în sesiunea din anul 2011, au fost deja aprobate și urmează să fie semnate de către beneficiari.

‘În data de 25 iunie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru care permite repornirea Programului ‘Casa Verde’ de la nivelul anului 2011. În următoarele zile, cele 5.835 de dosare aprobate deja să fie transmise spre semnare și către beneficiari. Acestea vor fi direcționate către Agențiile județene de protecție a mediului care vor contacta beneficiarii și îi vor invita să semneze contractele. În același timp, pot să vă spun că a fost demarată și procedura de analiză și pentru restul de 9.976 de dosare depuse în sesiunea anului 2011. Analiza și evaluarea dosarelor depuse se realizează în ordinea sosirii lor la Administrația Fondului pentru Mediu, iar proiectele aprobate și respinse vor fi publicate în cel mai scurt timp pe site-ul AFM. Asigur că toți cei care au depus dosare de finanțare în sesiunea 2011 a Programului ‘Casa Verde’ și a căror dosare au fost sau nu aprobate vor semna contracte de finanțare în acest an’, a menționat Attila Korodi.

‘Casa Verde’ este un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană etc.

În ultima sa variantă, programul destinat persoanelor fizice consta în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcție de tipul instalației de încălzire pentru care a optat beneficiarul, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură și până la 6.000 de lei pentru instalații de producere a energiei termice pe bază de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice și-au putut depune dosarele de finanțare nerambursabilă la agențiile județene de mediu din localitățile unde domiciliază.

O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanțare, un singur proiect, dar în același proiect a putut cumula două tipuri de instalații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata