O plantaţie de coacăz negru – ideea de afacere în agricultură a unor elevi de liceu din Turda

Ce afacere agricolă aţi începe, dacă aţi avea fonduri?

Aceasta a fost întrebarea la care au răspuns peste 120 de elevi de liceu, care au şi depus proiecte interesante cu care, în viziunea lor, ar putea face profit în agricultură. Premiul cel mare a revenit unui grup de tineri din Turda, care va înfiinţa o plantaţie de coacăz pe o suprafaţă de 2 hectare de teren, conform agrointel.ro.

Inedita competiţie AgroStart Challenge a reuşit să stârnească interesul tinerilor pentru agricultură şi să îi ajute să îşi gândească propriul plan de afaceri. ”Peste 120 de elevi şi-au înscris în competiţie ideile de afaceri menite să valorifice potenţialul agricol al comunităţii în care locuiesc. Pe parcursul competiţiei elevii au beneficiat de îndrumarea profesorilor coordonatori şi de feedback şi consultanţă din partea voluntarilor DuPont Pioneer”, se arată într-un comunicat de presă.

Cele mai bune 12 echipe au participat la finala online în cadrul căreia şi-au susţinut ideile cu cele mai bune argumente şi au răspuns la întrebările juriului format din reprezentanţi ai DuPont Pioneer, Junior Achievement şi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Echipa de pe locul I este formată din elevi de la Colegiul Emil Negruţiu Turda, care şi-a propus înfiinţarea unei culturi de coacăz negru în satul Iacobeni, judeţul Cluj, valorificând astfel cele 2 hectare de teren de care dispun familiile lor.

Pe locul al II-lea s-a clasat echipa de elevi de la Colegiul Agricol Sandu Aldea Călăraşi, care susţine programul de practică al şcolii prin cultivarea de flori anuale în serele şi pe terenul agricol al şcolii, iar pe locul III s-au clasat elevii de la Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu Galaţi, care propun un sistem de irigaţii menit să valorifice toate punctele forte ale zonei agricole Brăila-Galaţi.

”Echipele finaliste s-au prezentat foarte bine, au avut idei de afaceri originale şi ne-a impresionat strădania lor de a înţelege cum funcţionează în realitate piaţa, de a desluşi complexitatea filierelor produselor agricole şi de a identifica oportunităţi şi clienţi pentru care s-ar putea crea valoare nouă.

Pentru România, încă mare exportatoare de materii prime agricole şi importatoare de produse procesate, astfel de iniţiative în rândul tinerilor, care să le deschidă apetitul pentru antreprenoriat, se vor dovedi în timp salutare”, a declarat Cristina Cionga, director pentru afaceri publice al DuPont Pioneer.

Competiţia a fost lansată în luna ianuarie pentru a veni în sprijinul comunităţilor din zece judeţe care au potenţial de creştere prin agribusiness, iar procesul de pregătire ale elevilor a inclus un webinar destinat orientării şi familiarizării cu piaţa de profil din România, precum şi feedback şi consultanţă din partea voluntarilor DuPont Pioneer.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata