O puternică traumă craniană a transformat un om obişnuit într-un geniu al matematicii

Un bărbat care a căzut victimă unui atac în urma căruia a suferit o puternică traumă craniană, nu numai că a reuşit să supravieţuiască dar s-a transformat într-un veritabil geniu al matematicii, conform unui material publicat de LiveScience.com.

Jason Padgett a fost atacat de doi bărbaţi la ieşirea dintr-un bar în 2002, atac în urma căruia a suferit o puternică contuzie craniană şi a început să manifeste simptome caracteristice stărilor de şoc post-traumatic. Acest incident l-a transformat însă pe Jason Padgett într-un geniu al matematicii capabil să perceapă lumea prin obiectivul geometriei.

Padgett era agent de vânzări într-un magazin de mobilă din Tacoma, Washington, fără niciun fel de preocupări academice şi, în urma acestei agresiuni, a căpătat abilitatea de a vizualiza obiecte matematice complexe şi de a intui concepte fizice complicate. Trauma gravă suferită se pare că i-a deblocat o anumită parte a creierului care face ca acum realitatea înconjurătoare să-i apară sub forma unor structuri matematice.

„Văd forme geometrice şi unghiuri peste tot înjurul meu, în viaţa de zi cu zi” — de la geometria unui curcubeu, până la fractali de apă care se scurg în chiuvetă, a povestit Padgett într-un interviu oferit pentru Live Science. „Totul este extraordinar de frumos”.

Jason Padgett, care tocmai şi-a publicat un volum de memorii sub titlul „Struck by Genius” („Lovit de geniu”), este unul dintre puţinii oameni care manifestă aşa-numitul „sindrom al savantului” — o persoană normală care dobândeşte abilităţi de excelenţă într-un domeniu după ce suferă o traumă majoră. Au existat şi alte cazuri în care victimele unor astfel de traume au devenit nişte muzicieni desăvârşiţi sau au început să picteze, dar cazurile în care victimele dobândesc capacităţi matematice extraordinare sunt extrem de rare.

Pornind de la acest caz, neurologii au reuşit să identifice care sunt părţile creierului care permit obţinerea unor abilităţi care ţin de excelenţă, iar concluziile lor indică faptul că fiecare om este un geniu în stare latentă.

Înainte de a suferi această traumă, Padgett se descria drept un om obişnuit şi un iubitor al petrecerilor. El nu a studiat niciodată mai mult de algebră elementară în şcoală. În plus, după cum recunoaşte, „copiam la examene şi nu am deschis niciodată o carte”.

Toate acestea s-au schimbat însă în noaptea în care a fost atacat. Padgett îşi aminteşte că şi-a pierdut cunoştinţa pentru o fracţiune de secundă şi că a văzut o lumină puternică. Doi indivizi l-au luat la bătaie şi l-au lovit de mai multe ori la cap. Mai târziu, în aceeaşi seară, după ce a fost transportat la camera de gardă a unui spital, medicii au constat că Padgett suferise o contuzie craniană severă şi avea hemoragie renală.

După ce şi-a revenit după traumele fizice suferite, Padgett a început să se confrunte cu probleme de ordin psihologic, fiind diagnosticat cu şoc post-traumatic şi cu anxietate socială debilitantă. În acelaşi timp a început însă să observe că lumea din jurul său arată diferit faţă de cum era obişnuit să o observe. El îşi descrie aceste viziuni ca pe nişte „instantanee discrete ale realităţii, unite printr-un fir director, care se derulează însă la viteza normală”.

Dacă ne imaginăm vederea ca pe diferite instantanee foto realizate de creier care sunt apoi montate precum cadrele unui film şi redate la viteza normală, Padgett a dobândit capacitatea de a vedea direct aceste cadre, fără niciun montaj. În plus, mai povesteşte el, „totul din jurul meu are o aparenţă pixelată”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata