Oaia cap negru, revelaţia şi simbolul judeţului Teleorman

Ani de muncă, încununați cu succes, au pus bazele emblemei județului – oaia cap negru de Teleorman făcând parte din simbolurile locale.

Reprezentativă pentru zona de sud, specia s-a extins rapid în județele învecinate, după ce a fost omologată sub denumirea „oaia cap negru de Teleorman”. Rasa performantă este recunoscută pentru lână, carne și lapte. Până a atinge înalte standarde, oaia cap negru a trecut printr-un întreg proces de selecție. Exemplarul reprezintă marca județului Teleorman de patru ani, iar rasa a fost omologată la inițiativa ing. Ruxandra Joițoiu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Teleorman. Din 2010 și până în prezent numărul crescătorilor s-a mărit semnificativ.

„În 1975 când am ajuns eu prima dată în județul Teleorman, la socrii mei, pe bătătură, pe 6 octombrie mulgeau oile și acestea aveau talie diferită față de oile alături de care am crescut la părinți în Pașcani. Una e să vezi oaia țurcană cu care am copilărit eu și alta e să vezi oile de aici care sunt și bune de lapte. La noi, în luna septembrie, era ultima lună de muls, iar aici în octombrie mulgeau oile. Au meritat toți crescătorii din județ și merită și acum, miile de felicitări că au reușit să mențină rasa. Ulterior, după Revoluție, nu am mai așteptat să vină cineva să ne spună ce avem de făcut, singuri am luat inițiativa.

Fiind șefa laboratorului de selecție, cu trei tehnicieni am început acțiunea în plin. Am reușit să îi mobilizăm pe crescători să accepte lucrările de selecție care comparativ cu fermele mari pe care le-am avut noi și ferme de elită pe țară, am avut piramida ameliorării completă la toate speciile, la taurine, ovine și porcine și am vrut să demonstrăm că se poate și în condițiile gospodăriei populației să se continue activitatea. Dar este vorba de o muncă titanică”, a declarat  Ruxandra Joițoiu.

Potrivit acesteia, față de alte județe, care au alt specific al creșterii oilor în partea de nord, în partea Banatului, aici sunt efectivele mai mici.

„Se poate face selecție dirijată și oamenii au înțeles ce înseamnă rezultatul. Am început prin a urmări activitatea de reproducție. Am oprit reproducători de valoare. Mereu am spus ‘dacă din 20 de berbeci rețineți unul înseamnă că ăsta e un prim pas'”, a afirmat Ruxandra Joițoiu.

Oaia cap negru nu se încadrează deloc în tiparele unei oi obișnuite. Forma corpului este asemănătoare cu cea a ovinelor exploatate pentru lapte. Când se nasc, mieii sunt negri. Odată ce înaintează în vârstă, corpul și membrele rămân negre, restul trunchiului se deschide la culoare, iar dimensiunile depășesc standardele obișnuite.

„Am încercat de la fătare să oprim mieii care provin din oaie bună de lapte. Ca să putem într-adevăr să punem în valoare tot ce există trebuie dirijată selecția la fiecare crescător în parte și e foarte greu să îl determini pe om în turma lui să îl accepte pe unul străin să îi spună ‘aia e bună, aia nu e bună’, dar a trebuit să o facem și rezultatul s-a văzut. În 2001 am început să livrăm ușurel animale pentru reproducție . La reproducție se opresc doar oile care corespund ca să fie viitoare mame de berbeci și, în felul acesta, în 2010, după ani și ani de muncă, am ajuns să omologăm.

Din 2001, în afara faptului că s-au livrat animale la reproducție din ’93 aici în județ, a fost perioada când noi la oficiul județean am luat reproducători și i-am dat gratuit la crescători în zona Alexandria și Roșiori și în felul ăsta am urgentat puțin selecția în județul nostru. Și tot exemplul personal își spune cuvântul, iar acum s-a creat o concurență între crescători care mai de care să aibă oi mai frumoase. De la noi s-au luat animale în județele limitrofe, în afară de cele unde am zis că am dat reproducători prima dată. Acum intervine o concurență între județele Teleorman, Călărași, Ialomița. Sunt vecinii noștri și au luat multe animale. Ei au și posibilitatea să crească efective mari”, a afirmat Ruxandra Joițoiu.

Ea a spus că „se pretează miei și la creșterea pe tronsoane, deci merg la îngrășare foarte bine”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata