Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină celule stem echivalente celor embrionare fără să apeleze la embrioni

În cadrul unor experimente care pot deschide o nouă eră în domeniul biologiei celulelor stem, oameni de ştiinţă japonezi şi americani au identificat un procedeu ieftin şi uşor de a reprograma celule mature specializate recoltate de la şoareci, aducându-le în stadiul de celule embrionare nespecializate, putând fi astfel respecializate pentru a genera orice tip de ţesut, conform Reuters.

Această reuşită, considerată de o importanţă extraordinară de către oamenii de ştiinţă din domeniu, deschide oportunitatea unor viitoare respecializări a celulelor umane, folosind aceeaşi tehnică. Aceste celule vor putea fi folosite pentru a regenera ţesuturi sau chiar organe bolnave folosind ADN-ul pacienţilor, excluzând astfel pericolul de incompatibilitate.

Chris Mason, titularul catedrei de medicină regenerativă de la University College London, care nu a fost implicat în aceste experimente, a declarat că această abordare este „cea mai simplă, mai ieftină şi mai rapidă” metodă de a genera aşa-numitele celule pluripotente, capabile să se specializeze în orice alt tip de celule, din celule mature, specializate.

„Dacă această metodă se va deveni funcţională şi în cazul oamenilor, vom fi martorii unei schimbări de paradigmă în medicină pentru că vor deveni disponibile numeroase noi forme de terapie, folosind propriul material genetic al pacienţilor – era medicinei personalizate bate la uşă”, a susţinut el.

Experimentele, detaliate în două articole publicate miercuri în revista Nature, au fost realizate de cercetători de la RIKEN Center for Developmental Biology din Japonia şi respectiv Harvard Medical School din SUA.

Cercetătorii au pornit de la celule mature, specializate, pe care le-au lăsat să se multiplice şi apoi le-au supus unui stres puternic, aducându-le până aproape de moarte, expunându-le unei serii de intervenţii externe, printre care traume mecanice, un nivel scăzut de oxigen şi introducerea lor într-un mediu acid.

După câteva zile, cercetătorii au constatat că aceste celule au supravieţuit şi şi-au revenit după expunerea la aceşti stimuli trecând în mod natural într-o stare similară celei a celulelor stem embrionare.

Aceste celule stem, obţinute prin expunerea la stres a celulelor mature, au fost denumite celule STAP. Ele s-au putut apoi diferenţia şi specializa în diferite tipuri de celule şi ţesut, în funcţie de mediul în care au fost introduse.

Celulele stem sunt cărămizile bazale ale organismului, fiind capabile să se specializeze în toate tipurile de celulele care formează organismul. Prin aplicarea unor terapii bazate pe celule stem vor putea fi vindecate afecţiuni considerate în prezent incurabile, aşa cum este maladia Parkinson, dar şi bolile de inimă şi cele ale sistemului circulator, sau maladiile oncologice.

Există două tipuri principale de celule stem: cele embrionare, recoltate de pe embrioni, şi celule stem adulte, sau iPS, ce sunt recoltate din sânge sau piele şi sunt readuse la stadiul de celule nespecializate. Ţinând cont de faptul că recoltarea de celule stem embrionare duce la distrugerea embrionului uman sursă, această tehnică a generat numeroase controverse de ordin etic şi moral. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
 1. Radu spune

  RESPECT MEDICILOR!!!
  Ce fac altii pt MEDICI ??!
  Primarie din Franta, doreste Medic Generalist, Medic de Familie.
  Medicul nu plateste nimic, primaria pune la dispozitie cabinet utilat, locuinta si garanteaza un numar minim de pacienti pe zi.
  Aveti tot sprijinul garantat, atat pentru integrare, cat si in toate demersurile administrative si profesionale.
  In zona exista mai multi medici romani deja instalati.
  Cerinte: Certificat de conformitate
  Nivel mediu de limba franceza
  SERIOZITATE !
  Informatii suplimentare pe adresa de email: [email protected] sau telefon: 0033605940840

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata