Oamenii vor putea ajunge în spaţiu cu …liftul (proiect japonez)

Compania japoneză Obayashi Corporation, un gigant în domeniul construcțiilor și noilor tehnologii, a anunțat că intenționează să construiască un lift spațial care va putea transporta oameni și echipamente până la 96.000 de kilometri în spațiu, proiect ce va fi finalizat până în anul 2050, conform CNBC și ABC.

Într-un comunicat oferit recent trustului de presă ABC (Australian Broadcasting Corporation), compania niponă a precizat că liftul va putea transporta în spațiu oameni și echipamente la o fracțiune din costurile din prezent. Distanța până la care va opera acest lift spațial, 96.000 de kilometri față de Pământ, este uluitoare dacă ne gândim la două puncte de referință familiare: Stația Spațială Internațională (ISS), care se află la „doar” 330 de kilometri altitudine și respectiv Luna, aflată la 384.000 de kilometri de planeta noastră.

Compania niponă a anunțat încă de acum doi ani că dispune de capacitatea tehnologică pentru a începe acest proiect mamut și a revenit în urmă cu câteva zile cu informația că proiectul va fi finalizat până la jumătatea acestui secol.

Acest lift spațial va fi operat cu ajutorul unor cabine robotizate a căror energie va fi asigurată de un sistem de motoare liniare magnetice (Maglev, de tipul trenurilor de mare viteză pe pernă magentică) și care vor transporta oameni și echipamente către o nouă stație orbitală. Toate acestea vor fi posibile datorită dezvoltării capacității de a produce nanotuburi din carbon. Într-o primă etapă va fi lansat un satelit geostaționar până la distanța la care va opera acest lift. Apoi, din acest satelit va fi coborât un cablu format din nanotuburi de carbon și va fi ancorat de o platformă marină.

„Puterea de tracțiune este de aproape 100 de ori mai mare decât a unui cablu obișnuit, din oțel, deci este un proiect posibil”, susține directorul Departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei Obayashi, Yoji Ishikawa. „Deocamdată nu putem produce un cablu suficient de lung. Putem obține doar nanotuburi lungi de 3 centimetri… dar considerăm că până în 2030 vom reuși să-l producem”, a adăugat el.

Mai multe echipe de cercetători și proiectanți din Japonia lucrează concomitent la diferite probleme logistice asociate liftului spațial. O echipă de la Universitatea Kanagawa, spre exemplu, lucrează la soluționarea problemelor legate de cabinele robotizate: cum să urce până la diferite altitudini și cum să frâneze. Dacă proiectul va fi un succes, ar reduce semnificativ costurile și pericolele asociate în prezent transportului de oameni și mărfuri pe orbita terestră. Deocamdată, trimiterea unui kilogram de echipamente pe orbită costă aproximativ 22.000 de dolari, pe când, prin introducerea acestui lift spațial, costul ar scădea până la 200 de dolari pe kilogram, conform unui studiu al companiei nipone.

Atunci când naveta Columbia a fost lansată în prima ei misiune, la 12 aprilie 1981, de la centrul Spațial Kennedy, din Florida, a fost împlinit visul de a dispune de un sistem de transport spațial reutilizabil. De atunci, NASA a lansat peste 100 de misiuni, însă prețurile legate de transportul oamenilor și echipamentelor pe orbită au rămas la fel de ridicate.

Citește și
2 Comentarii
  1. Eugen spune

    Și uite asa începe sa se materializeze ficțiunea lui Carl Sălaj. Păcat ca nu mai trăiește sa vadă transpusa în viata rodul imaginației lui

  2. Eugen spune

    Scuze era vorba de Arthur Clarke

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata