Obama îi dă lui Putin trei-patru săptămâni pentru a-şi schimba politica faţă de Ucraina

Președintele american Barack Obama a declarat joi, 5 iunie, că țările din G7 (Grupul celor șapte state puternic industrializate) vor aștepta să vadă ce va face Vladimir Putin ‘în următoarele două, trei, patru săptămâni’ în criza ucraineană, înainte de a decide eventuale noi sancțiuni.

‘Vladimir Putin are posibilitatea de a reveni în cadrul legii internaționale’, a declarat Obama, la încheierea summitului G7 de la Bruxelles.

‘Vom vedea ce va face dl. Putin în următoarele două, trei, patru săptămâni’, a adăugat el, în cursul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic David Cameron. În cazul în care provocările din Rusia continua, este clar /…/ că țările G7 sunt gata să impună costuri suplimentare”, a adăugat Obama.

În acest context, el și-a exprimat îngrijorarea față de vânzarea de către Franța de nave de război Rusiei, apreciind că „ar fi mai bine ca aceasta să se suspende”, cu referire la un contract semnat de Franța și Rusia în 2001 pentru două nave Mistral, potrivit AFP. „Am exprimat o oarecare îngrijorare cu privire la continuarea contractelor militare cu Rusia”, a menționat șeful statului american.

Premierul britanic, David Cameron, care urmează să se întâlnească joi seara la Paris cu Vladimir Putin, a anunțat la rândul său că îi va comunica președintelui rus că trebuie să îl recunoască pe Petro Poroșenko, președintele ales al Ucrainei, să stopeze transporturile de arme din Rusia către Ucraina și să pună capăt sprijinului oferit separatiștilor înarmați din estul Ucrainei.

Citeste si:  Dosar Hidroelectrica: Ioan Mihăilă, fost consilier al ministrului Niţă, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

SUA, ca și Uniunea Europeană, au impus o serie de sancțiuni vizând personalități ruse și ucrainene proruse, de la începutul crizei și anexarea Crimeii la Rusia.Liderii UE ar putea examina noi sancțiuni cu ocazia summitului european din 26 și 27 iunie de la Bruxelles.

Liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, dar și cei ai UE, respectiv președinții Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și al Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-au întâlnit la Bruxelles în zilele de 4 și 5 iunie cu ocazia primului summit G7 găzduit de Uniunea Europeană.

Temele principale au fost legate de economia globală, dezvoltarea durabilă, problemele climatice și energia, subiectul principal fiind însă situația din Ucraina. Miercuri seara, liderii G7 au anunțat că sunt pregătiți să intensifice sancțiunile la adresa Rusiei „dacă situația o va cere”, calificând drept inacceptabile anexarea ilegală a Crimeii și destabilizarea estului Ucrainei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata