Obama pune în gardă Moscova contra recurgerii la forţă în Ucraina

Preşedintele Barack Obama a pus în gardă Rusia vineri, 28 februarie, contra unei intervenţii armate în Ucraina, avertizând că ea ar avea un „cost”, exprimând îngrijorarea profundă a Statelor Unite faţă de o situaţie „volatilă”, relatează AFP.

„Suntem profund îngrijoraţi după informaţiile asupra unor mişcări de trupe întreprinse de Federaţia Rusă în Ucraina”, a declarat liderul american în sala de presă de la Casa Albă.

Cu toate acestea, el nu a confirmat declaraţiile preşedintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, care, denunţând o „agresiune” a Moscovei, declarase mai devreme vineri că 2.000 de soldaţi ruşi au fost transportaţi pe calea aerului lângă Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea.

„Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internaţională pentru a sublinia că va fi un cost al oricărei intervenţii militare în Ucraina”, a adăugat Obama.

Preşedintele Statelor Unite, care a dat asigurări că administraţia sa rămâne în contact cu guvernul rus, a recunoscut că Moscova are interese în Ucraina.

Dar el a estimat că violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei ar fi „profund destabilizatoare”.

Liderul american a subliniat de asemenea că o intervenţie militară rusă în Ucraina, la mai puţin de o săptămână după destituirea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de parlament, „ar reprezenta un amestec în afacerile ce trebuie determinate de ucraineni”.

Remarcând că „situaţia rămâne foarte volatilă”, Obama a anunţat de asemenea că vicepreşedintele Joe Biden a vorbit cu noul prim-ministru ucrainean Arseni Iaţeniuk „pentru a-l asigura că în acest moment dificil, Statele Unite sprijină eforturile sale şi suveranitatea, integritatea teritorială şi viitorul democratic al Ucrainei”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata