Oboseala cronică sau oboseala persistentă

1. Oboseala fizică şi mentală

Oboseala sau oboseala persistentă constă într-o stare fizică şi/sau mentală în care o persoană se simte în majoritatea timpului obosită, slăbită, lipsa de motivaţie şi fără energie, iar această stare persistă în timp fără să existe vreo schimbare.

Oboseala poate fi fizică, mentală sau ambele în acelaşi timp. Adeseori nu este uşor să îţi dai seama că oboseala de care suferi este mentală şi nu fizică, deoarece oboseala mentală este însoţită şi de o senzaţie de slăbiciune.

Oboseala fizică

Când suferi de oboseală fizică îţi este dificil realizezi activităţi fizice, să faci exerciţii, să te plimbi în pas alert, să urci scări, să duci greutăţi şi, în general, nu poţi funcţiona la un nivel normal din punct de vedere fizic deoarece muşchii tăi sunt obosiţi sau slăbiţi.

Oboseala mentală

Oboseala mentală este mult mai frecventă decât cea fizică. Te simţi apatic, somnolent, lipsit de forţă şi de energie şi îţi este dificil să te concentrezi, însă dacă reuşeşti să te mobilizezi să faci exerciţii, vei reuşi să le execuţi normal şi chiar te vei simţi mai bine, deoarece te vei înviora şi te vei simţi mai energic, contrar cazului de oboseală fizică.

 Oboseala mentală obişnuieşte să dispară atunci când te implici într-o activitate care este stimulativă, atrăgătoare sau nouă, însă se face simţită când trebuie să realizezi sarcini sau acţiuni pe care le găseşti plictisitoare, monotone, de rutină şi care nu-ţi trezesc interesul. Adeseori oboseala mentală este consecinţa unei vieţi plictisitoare şi puţin interesante sau stimulative, cu puţin sau deloc exerciţiu fizic şi uneori prea mult privit la televizor sau alte activităţi similare.

Când oboseala mentală este intensă, se poate să nu ai chef nici să te dai jos din pat, nu îţi place să faci nimic şi îţi poţi simţi capul greu şi în general, să simţi senzaţia de greutate şi de apăsare. Condusul unei maşini de exemplu, într-o asemenea stare poate fi periculos din cauza somnolenţei şi a diminuării stării de alertă.

 Oboseala mentală este diferită de somnolenţa pe care o poţi simţi pentru că nu te-ai odihnit bine. Cu toate că oboseala mentală este de obicei însoţită de somnolenţă, aceasta este definită de o senzaţie generală de neputinţă, de lipsă de motivare, de pierdere a energiei şi a entuziasmului.

 2. Simptomele şi cauzele oboselii

Pe lângă simptomele menţionate, oboseala poate fi însoţită şi de alte simptome precum:

– Probleme digestive

– Ganglioni limfatici dureroşi

– Senzaţia de ameţeală

– Dureri de cap

– Dureri musculare

– Nehotărâre

– Pierderea poftei de mâncare

– Iritabilitate

– Indispoziţie

– Sistem imunitar slăbit

– Probleme de memorie pe termen scurt. Poţi să ai probleme în găsirea cuvintelor corecte atunci când vorbeşti sau când îţi pui în ordine gândurile.

– Reflexe încete.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata