Ochelari originali propuşi de elevi pentru vizionarea eclipsei de Soare

Cel puțin o sută de perechi de ochelari vor fi distribuiți gratuit elevilor de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara pentru ca eclipsa parțială de Soare, de vineri, să poată fi observată în siguranță.

Sunt ochelari confecționați în cadrul cercului de fizică, după o metodă simplă, științifică totuși, cu niște costuri extrem de mici.

Materia primă o reprezintă banala folie metalizată pe care florăresele o utilizează atunci când ambalează buchetele de flori, iar pentru rame copiii au folosit bucăți de carton pe care le-au decupat cu foarfeca.

„Ne-am pregătit cu ochelari speciali, pentru protecția ochilor, confecționați aici, în regim de voluntariat, de către elevii noștri. Se pun două sau trei straturi de folie metalizată, în așa fel încât lumina Soarelui să fie filtrată cam de 10.000 de ori cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi. Se va vedea atunci în condiții de siguranță. Vom distribui ochelarii în ziua eclipsei, oricui are nevoie”, spune profesorul Mircea Nistor, coordonatorul cercului de fizică.

El atrage atenția că ochelarii de protecție sunt absolut necesari pentru că lumina Soarelui este mult prea intensă față ce ceea ce poate suporta ochiul. „Chiar dacă nu creează o senzație de durere, retina este arsă acolo unde se focalizează imaginea Soarelui, chiar și după o clipă de privit”, explică profesorul Nistor.

Varianta propusă de elevii de la Colegiul „Traian Lalescu” este cea mai ieftină, însă cei care doresc pot folosi și filtrele de la un aparat de sudură sau ochelarii vechi — dacă-i mai avem — de la eclipsa totală de Soare din anul 1999.

Mihai Damian este unul dintre elevii care frecventează cercul de fizică coordonat de profesorul Mircea Nistor. „Am confecționat în jur de o sută de ochelari pe care-i vom distribui gratuit celor care vor veni să vadă eclipsa alături de noi. Avem pregătite și telescoape, numai să vină lumea și să ne bucurăm împreună de acest fenomen. Telescoapele au filtre speciale cu un strat de argint pentru ca lumina Soarelui să nu dăuneze ochiului”, spune Mihai, care va vedea, pentru prima dată în viața lui, o eclipsă de Soare.

Colegul său, Răzvan Vârtan, aflat și el la prima eclipsă de soare, ține să risipească „poveștile” care circulă pe tema acestui eveniment. „Important este ca lumea să nu dea crezare unor oameni care se ocupă de pseudo-știință. În afară de riscurile științifice cunoscute, cum ar fi pericolul de ardere a retinei dacă privim Soarele fără ochelari speciali de protecție, nu trebuie să credem că vin extratereștrii sau vine cineva și mușcă din Soare. Nu se întâmplă niciun fenomen paranormal. Totul este știință”, ne asigură Răzvan.

Cei care vor dori să vadă eclipsa parțială de Soare împreună cu elevii de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” trebuie să știe că fenomenul va debuta la Hunedoara începând cu ora 10,41. Momentul de maxim al eclipsei va fi, la Hunedoara, la ora 11,53, când discul solar va fi acoperit în proporție de 50%. Finalul eclipsei va fi ora 13,02.

Cei interesați vor putea face observații prin mai multe telescoape prevăzute cu filtre profesionale. „Avem și o cameră de astrofotografie cu ajutorul căreia vom filma totul, numai vremea să fie bună”, conchide profesorul Nistor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata