Octavian Bellu: Preşedintele COSR asigură sprijinul, dar medaliile se fabrică în federaţii, cu sportivii şi antrenorii

Octavian Bellu, antrenor de legendă al gimnasticii mondiale, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că se va folosi de prestigiul său, în cazul în care va fi ales preşedinte al COSR, pentru a cere guvernului o finanţare specială pentru loturile olimpice, astfel ca România să se prezinte la un nivel onorabil la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016.

Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică artistică, susţine o mai mare deschidere şi transparenţă a COSR vizavi de federaţii, sportivii şi antrenorii de la loturile olimpice, acolo unde se fabrică medaliile, dar în acelaşi timp promite şi un ajutor financiar mai consistent.

În interviul acord AGERPRES, Octavian Bellu a susţinut şi urgentarea demersurilor pentru o legislaţie nouă în domeniul sportului care să asigure surse financiare.

La alegerile pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, din 29 mai, Bellu îi are contracandidaţi pe Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj şi a Clubului Sportiv Dinamo, şi pe Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la alegeri. Aţi avut un program încărcat, cu participare la Europenele de la Sofia, cum s-a derulat campania dvs în aceste condiţii?

Octavian Bellu: Acum nu vreau să spun că parcă special a fost grăbită perioada aceasta de campanie, să zic aşa, deşi nu îmi place cuvântul. Au fost şi sărbătorile pascale, multe zile libere, am avut şi campionatele europene şi nu puteam să abandonez aceste fete numai că vreau eu să mă implic eu în sport în general şi să le las înainte de Europene.

Prevedeam şi simţeam nevoia să fiu alături de ele, ştiind că trei erau debutante la un Campionat European de senioare şi e bine să fii alături de ele, să le linişteşti, să le asiguri suportul moral într-un astfel de moment. În funcţie de timpul pe care l-am avut, am discutat în general cu federaţiile, fără a-mi face un plan legat de federaţiile mari, mijlocii sau mici.

Am discutat cu federaţiile indiferent de mărimea lor, şi asta este şi în preambulul strategiei mele, valorile olimpice pot fi promovate de orice ramură de sport olimpică sau neolimpică, de orice federaţie. Aici lucrurile trebuie să fie foarte clare şi să nu discriminăm într-un fel federaţiile mici sau mai puţin vizibile, în comparaţie cu cele mari, aducătoare tradiţional de medalii de la JO.

Eu cred că lumea mă cunoaşte, am colaborat cu toate federaţiile în perioada în care am fost preşedinte al ANS sau secretar de stat în MTS. În general nu-mi place să fac lucruri în intenţia de a epata şi a ieşi apoi să mă laud cu ce realizări am avut. Cu federaţiile şi cu oamenii din federaţii am colaborat şi din postura de conducător al sportului şi din postura de om de sport, din care am interacţionat cu ei în diferite ocazii. Dar, nu vreau să par un factotum, care dacă ajung acolo, mâine se va rezolva totul.

AGERPRES: Care sunt liniile directoare ale strategiei dvs pentru câştigarea alegerilor la preşedinţia COSR?

Octavian Bellu: Strategia mea este foarte simplă, le-am adus-o şi lor la cunoştinţă. Eu, ca om care stau în sală, ştiu nevoile loturilor, ştiu nevoile federaţiilor, nu văd decât o întărire reală a federaţiilor pe nişte direcţii foarte precise.

Un alt gen de colaborare între COSR şi federaţii, alt gen de sprijin, chiar în spaţiul acesta legislativ, în care este clar că cei doi piloni, MTS şi COSR, trebuie să-şi dea mâna ca să rezolve o dată pentru întotdeauna nişte probleme care împiedică pur şi simplu dezvoltarea sportului, de la administrarea directă a bazelor sportive până la legislaţia legată de sprijinul federaţiilor în legătură cu sponsorii, care încet încet vor renunţa la poziţia aceasta de caritate şi mecenat şi vor dori, aşa cum este în toată lumea, nişte facilităţi fiscale care să-i stimuleze în sprijinirea sportului în continuare.

Lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere şi anume orientarea energiei şi resurselor financiare este spre federaţii, spre loturi, spre sportivi, spre antrenori, pentru că acolo se fabrică medaliile. Oricât ar fi de genial preşedintele COSR-ului, dacă federaţiile nu funcţionează, dacă nu au tot ce le trebuie pentru a pregăti sportivii să ia medalii, pur şi simplu nicio parte nu are satisfacţie, iar sportul şi imaginea ţării respective au de suferit. Nu întâmplător se face acel clasament pe naţiuni neoficial, pentru care se bat toţi şi investesc sume fabuloase. Eu asta cred că asta este şi ţinta COSR-ului, dincolo de promovarea valorilor olimpice, dincolo de asigurarea unui climat favorabil performanţei, dincolo de sprijinirea din poziţia respectivă a sportului în ţara respectivă, a promovării mişcării şi sportului pentru toţi, totuşi când se trage linie, se numără medaliile.

AGERPRES: Credeţi că actuala campanie pentru alegerile de la COSR a devenit mai fierbinte decât se anticipa?

Octavian Bellu: Eu văd o transparenţă mult mai mare, o apropiere de nevoile federaţiilor şi un alt gen de colaborare. Consider că totuşi este exagerată această bătălie înverşunată şi încrâncenată pentru preşedinţia COSR, mai ales că e vorba de un mandat de doi ani. Nu am o vocaţie faraonică, cu toate că în strategia mea am făcut o proiecţie logică pentru 2020, pentru că aceşti sportivi care ne vor reprezenta la Tokyo sunt deja în pregătire la loturi. La gimnastică, copiii sunt deja la mijlocul categoriilor specifice gimnasticii.

Proiecţia pentru 2020 trebuie s-o faci volens-nolens, pentru că altfel ne vom trezi în 2018 şi vom spune că mai sunt doi ani până Olimpiadă şi vom avea aceleaşi probleme pe care le avem acum, să vii cu argumente pe care eu nu le consider viabile în totalitate, să declarăm că Olimpiada de la Rio va fi un dezastru, că nu vom lua medalii şamd. Atunci, cum ne uităm noi ca antrenori în ochii copiilor ăştia care se chinuie în sală şi au visul acesta să ia medalie. Le tăiem aripile cu doi ani înainte de olimpiadă.

Eu nu mi-am dorit funcţia aceasta de preşedinte la COSR, dar am dovedit că am argumente, că mă descurc foarte bine. Eu cred că acolo trebuie să fie o persoană, care, în primul rând, să nu se creadă Dumnezeu, o persoană care se află acolo sprijinit de federaţii şi să lucreze în interesul federaţiilor, al cluburilor şi al sportului în general, al loturilor, al antrenorilor. Și o persoană, iar aici lucrurile sunt disputate în fel şi chip, care trebuie să aibă imagine şi notorietate, alţii spun că trebuie să fie un bun manager. Aici lucrurile sunt de discutat şi probabil adevărul este undeva la mijloc. Oricum, fiind la jumătatea ciclului olimpic, proiectele din strategia aprobată de adunarea generală la începutul acestui ciclu olimpic trebuie continuate, nu vine cineva să bulverseze lucrurile.

AGERPRES: Se vorbeşte mult de faptul că viitorul preşedinte COSR trebuie să fie un bun manager. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Octavian Bellu: Sunt lucruri pe care le putem face, iar legat de management nu s-a mediatizat aşa deosebit ca să nu-mi ridice mie la fileu mingea, dar este de remarcat că o fundaţie (Casa Campionilor) reuşeşte să coaguleze un proiect cu MTS, FR de Gimnastică, cu Ministerul Educaţiei, cu Primăria Generală. Un proiect în care un investitor sau finanţator de talia Petromului investeşte 2,5 milioane euro, cu o proiecţie de organizare în 2016 a unui Campionat European, în, sperăm cu toţii, viitoarea sală polivalentă, care se va realiza în Bucureşti în 2016.

Astea sunt aspecte care probabil deranjează, eu nu pot să fac o comparaţie, pentru că bugetul COSR-ului este, se pare, secret, nu vorbesc de cel de stat, ci bugetul general cu încă 6-7 resurse de finanţare. Nu vreau să intru în detalii şi nu vreau să deranjez pe nimeni, dar nu am un termen de comparaţie cu ceea ce a făcut o fundaţie. Avem o proiecţie pentru 2024, pentru ceea ce selectăm noi acum. Am fost la Timişoara, Oneşti, Constanţa. La Timişoara au venit 200 de copii, preselecţionaţi, care au mai trecut printr-o selecţie. Ne ducem acum la Deva şi apoi la cluburile mari din Bucureşti, Steaua şi Dinamo. Noi avem acum o proiecţie pentru 2024 concretă, facem ceva concret, pentru că planuri, proiecte, minuni din acestea mai mult sau mai puţin ştiinţifico-fantastice au mai fost, şi în România sunt astfel de proiecte în toate domeniile de activitate, unele au prins contur vag, altele nu au prins niciun fel de contur.

AGERPRES: Consideraţi că unii candidaţi au beneficiat de susţinere, au fost favorizaţi în această campanie?

Octavian Bellu: Este nevoie de o schimbare de mentalitate, de optică, să spunem, în sprijinul sportului. Iar federaţiile au trei variante, care le este mai aproape pe aceea o vor adopta. Eu nu am în spate nici trusturi de presă, nici staff de campanie, nici instituţii care să lucreze pentru mine. Eu sunt eu, cu ce am putut să fac până în momentul de faţă pentru olimpism.

Probabil va trebui să redefinim nişte termeni, ce înseamnă apolitic, ce înseamnă performanţă, ce înseamnă olimpism, ce înseamnă medalie. Ar trebuie redefinite, pentru că se pare că redefinim sau le redefinesc unii acum ca să se potrivească unui profil. Eu nu mă voi schimba, aşa am fost şi aşa voi fi, sunt util olimpismului românesc aşa cum sunt şi cu ce am şi cu ce n-am, este bine. Dacă nu, nu fac din asta o catastrofă şi-mi schimb principiile, criteriile pe care le-am avut toată viaţa. Dar se pare că trebuie să ne obişnuim că sunt alte criterii decât cele care le-am văzut promovate chiar de principiile olimpice sau Carta Olimpică. Probabil suntem din alt film şi trebuie să înţelegem că acum totul este altfel.

Nu discut aici de persoane, discut de principii. Mi se pare o ipocrizie să pedalezi pe ideea neimplicării politicului, pentru că politicul este oricum implicat, aici vorbesc la modul general, pentru că fără politic nu poţi face nimic. Dar legat de candidaţi, luaţi unul câte unul, eu nu sunt în niciun partid, nu sunt deputat sau senator, nu am nicio funcţie politică, nu am avut niciodată, eu am spus întotdeauna că sunt în Partidul Sportivilor, cu cine ajută sportul şi cine m-a sprijinit, şi cine a investit încredere în mine, în general, nu l-am dezamăgit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata