OIM: numărul şomerilor din întrega lume a crescut cu patru milioane în 2013

Aproximativ patru milioane de persoane s-au alăturat șomerilor din întreaga lume în 2013, al căror număr total se ridică în prezent la 199,8 milioane de persoane, arată raportul anual publicat marți de Organizația Internațională a Muncii (OIM), o agenție a Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu sediul la Geneva, transmite AFP.

Pentru acest an, OIM se așteaptă la creșterea numărului șomerilor din întreaga lume cu 3,2 milioane de persoane până la 203 milioane de șomeri la nivel mondial.

Rata mondială a șomajului în 2013 a rămas în mare parte neschimbată la 6% din populația activă, susține raportul OIM, care avertizează însă că pe termen mediu 90% din noile locuri de muncă vor fi create în țările în curs de dezvoltare. Din acest motiv, fluxurile migratorii vor avea o direcție Sud-Sud dar și Nord-Sud, deoarece persoanele care caută un loc de muncă se vor îndrepta cu prioritate în regiunile unde sunt create noi locuri de muncă.

În prezent, la nivel mondial sunt cu 30,6 milioane mai mulți șomeri decât înaintea crizei financiare din 2008. În ultimii ani însă economiile avansate și cele emergente au reacționat în mod diferit pe planul șomajului. În timp ce în economiile avansate rata șomajului a crescut până la 8,5% la începutul lui 2009 de la 5,8% în 2007, în schimb în țările în curs de dezvoltare a crescut mult mai puțin, de la 5,4% în 2007 la 5,8% în 2009.

‘Până în 2019 numărul șomerilor din întreaga lume ar urma să ajungă la 213 milioane de persoane în timp ce rata globală a șomajului ar urma să se mențină la nivelul actual de 6% până în 2017’, avertizează Organizația Internațională a Muncii.

Cea mai ridicată rată a șomajului va fi înregistrată în acest an în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, 12,3% și respectiv 11,1%. Însă cea mai mare creștere a ratei șomajului va fi înregistrată în acest an în Europa Centrală și de Sud-Est precum și în țările din fostul bloc sovietic, unde șomajul va ajunge la 8,3%.

Dinamismul țărilor în curs de dezvoltare în materie de creare de locuri de muncă va avea un impact major asupra fluxurilor migratorii, estimează experții OIM. Potrivit raportului, în 2013 un număr de 231,5 milioane de persoane trăiau în altă țară decât cea în care s-au născut. Numărul total al migranților a crescut cu 57 de milioane de persoane în perioada care a trecut după anul 2000 iar 19% din această creștere s-a produs în ultimii trei ani. Economiile dezvoltate și Uniunea Europeană atrag 51% din migranți însă de la debutul crizei financiare mondiale, migrațiile în direcția Sud-Sud au luat amploare.

Raportul OIM atrage însă atenția asupra faptului că clasa mijlocie a crescut în ultimii ani în țările emergente, grație creării de locuri de muncă de calitate. ‘De la începutul crizei financiare în 2008, procesul de convergență economică între țările emergente și economiile avansate s-a accelerat’ afirmă directorul OIM, Guy Ryder.

În perioada cuprinsă între anii 1980 și 2011 venitul pe cap de locuitor a crescut, în medie, cu 3,3% pe an în țările în curs de dezvoltare față de 1,8% în țările industrializate. În același timp, în țările în curs de dezvoltare 839 milioane de muncitori câștigă mai puțin de doi dolari pe zi însă aceste locuri de muncă reprezintă în prezent doar o treime din numărul total de locuri de muncă față de 64% în urmă cu 20 de ani. Clasa medie constituie în prezent 44,5% din mâna de lucru a țărilor în curs de dezvoltare, față de 20% în urmă cu două decenii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata