Olt: Prunele uscate de Leleasca, primul produs tradiţional ce va fi reatestat în judeţ

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs tradiţional din judeţul Olt, producătorul acestora depunând documentaţia pentru reatestare, conform noilor modificări legislative.

Inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Olt a declarat marţi, că în judeţul Olt sunt 11 produse tradiţionale atestate în anii anteriori, dar anul acesta este necesară reatestarea acestora şi, până în prezent, demersuri în acest sens au fost făcute numai pentru prunele uscate de Leleasca.

Producătorul acestora deţine o livadă de 2,5 hectare de pruni şi colectează produsele de la alţi doi fermieri, iar pentru obţinerea prunelor uscate foloseşte metode tradiţionale — cuptoare din cărămidă şi pământ, încălzite cu lemne şi fără adaos de aditivi, zahăr sau conservanţi.

„Am verificat în teren condiţiile în care sunt obţinute prunele uscate şi sunt respectate toate condiţiile pentru a fi reatestat produsul ca unul tradiţional. Prunele sunt deshidratate după metode vechi, deasupra unor sobe încălzite cu lemne, în spaţii fără fum şi nu li se adaugă zahăr sau conservanţi. Toate operaţiunile, de la cules până la ambalat, sunt executate manual. Producătorul a înregistrat prunele uscate de Leleasca şi la OSIM. După această procedură de reatestare va obţine şi un logo de produs tradiţional”, a spus Florica Bodescu.

Aceasta a menţionat că în zona de nord a judeţului Olt şi în special în comuna Leleasca sunt mai mulţi producători de prune uscate, zona având tradiţie în obţinerea acestora, în condiţiile în care, până în anul 1990, majoritatea prunelor uscate obţinute în localitate ajungeau pe pieţele externe.

În prezent prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piaţa internă deoarece pentru export este nevoie de asocierea producătorilor şi condiţiile pentru a avea acces pe pieţele europene sunt dificile.

„Am discutat cu producătorii din Leleasca şi doresc să înfiinţeze un grup, să se asocieze astfel încât să ajungă mai uşor pe pieţele interne şi chiar să poată exporta. Până în anii 1990 au exportat, acum este mai dificil, dar nu imposibil”, a adăugat Florica Bodescu.

În judeţ mai sunt alte zece produse tradiţionale pentru care nu au fost depuse deocamdată documente în vederea atestării, cel mai cunoscut fiind pâinea în ţest, produs obţinut de o familie din comuna Scărişoara, care este prezentă la majoritatea târgurilor de profil. Se mai produc şi au atestat de produs tradiţional valabil până în toamna acestui an compoturi, gemuri, dulceţuri, murături şi zacuscă din comuna Giuvărăşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata