Olt: Un profesor pensionar a reuşit să ducă şahul în aproape toate casele din satul Roşieni

Satul Roșieni, din comuna Dobrun, se diferențiază de oricare altele prin faptul că majoritatea localnicilor, peste 1.000 de persoane, știu să joace șah și în aproape fiecare familie găsești o tablă cu 64 de pătrate.

Promotorul șahului în satul Roșieni, dar și în județul Olt, este Nicolae Bădiță, cel care a reușit să transmită generațiilor de copii interesul și plăcerea pentru sportul minții. Bădiță își dedică, de foarte mulți ani, energia și timpul pentru a-i învăța pe copiii din localitate să joace șah și pentru a promova acest sport prin concursuri și festivaluri.

Un bărbat mărunt de statură, purtând sacou și cămașă albă, profesorul pensionar în vârstă de 85 de ani Nicolae Bădiță impresionează prin însuflețirea cu care vorbește despre șah, despre copiii pe care îi învață acest sport și despre Eminescu. Spune că Roșieni este „capitala șahului”. „Aici, la Roșieni, este reședința, capitala șahului. Copii învață de mici să joace șah și le place”, spune Nicolae Bădiță, zâmbind cu o nedisimulată mândrie. Și cum să-l contrazici, știind că de zeci de ani îi învață pe copii, generație de generație, să joace șah?

O activitate care necesită timp și tihnă, șahul este practicat în prezent la Roșieni de copii în timpul liber, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Bădița, în timp ce adulții din sat își fac timp pentru șah mai rar, la festivalul anual sau în zilele de sărbători religioase.

„Picătură cu picătură, inoculează unor copii o bună educație. Consideră că șahul poate deschide mintea și schimba mentalitățile, de aceea s-a dedicat promovării acestui sport”, a afirmat Luminița David, fiica profesorului Bădiță.

Nicolae Bădiță iubește atât șahul cât și satul natal, încât după pensionare s-a ocupat aproape exclusiv de organizarea concursurilor de șah și promovarea sportului minții și asigură de multe ori organizarea concursurilor și premiile din fonduri proprii, din pensia sa. Familia profesorului Bădiță este una dintre cele câteva zeci de „dinastii de șahiști” din Roșieni, iar fiica lui, Luminița David, profesoară de limba română și directoare a școlii din comună, speră să poată să predea și șahul ca disciplină opțională în școală.

Cel mai important eveniment pentru șahiștii din Roșieni este festivalul anual din luna august. Numit Festivalul Internațional de Cultură și Șah ‘Mihai Eminescu’, evenimentul ajunge anul acesta la a XXIX-a ediție. Festivalul, al cărui organizator este profesorul Nicolae Bădița, se desfășoară, de regulă, în a doua parte a lunii august, în cadrul evenimentului fiind organizate turnee individuale de șah pe categorii de vârstă, blitzuri, simultane, campionat pe familii, dar și expoziții și concursuri artistice. La festival sunt așteptați jucători din țară și de peste graniță, manifestarea constituind și un prilej de socializare și întâlnire pentru pasionații de șah.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata