Olt: Usturoiul cultivat în comuna Fălcoiu, marcă înregistrată

Reprezentanții administrației locale din comuna Fălcoiu vor să îi convingă pe fermierii din zonă să se asocieze astfel încât să poată face din usturoiul cultivat la Fălcoiu o marcă înregistrată.

Viceprimarul localității Fălcoiu, Ilie Oncică, a declarat miercuri,că se dorește pe plan local reînvierea tradiției cultivării usturoiului pe suprafețe de sute de hectare și promovarea producătorilor locali, astfel încât aceștia să poată obține profit.

„Am discutat cu legumicultorii și am ajuns la concluzia că fără asociere nu pot pătrunde pe piețele de desfacere mari. În perioada de dinainte de 1990 se cultiva usturoi la Fălcoiu pe 400 de hectare și acum se mai cultivă doar pe parcele mici de până la 4.000 de metri pătrați pentru că nu mai este rentabil, piața a fost invadată de usturoiul chinezesc, iar pentru a livra în marile lanțuri de magazine trebuie să producem cantități mari. Legumicultorii noștri nu mai au acces pe piețele de desfacere și încercăm să îi încurajăm să se asocieze, să devină competitivi”, a spus Ilie Oncică.

Edilul spune că legumicultorii din Fălcoiu sunt nevoiți să își vândă produsele la prețuri de două sau chiar de trei ori mai mici decât prețurile de la raft și de aceea există riscul ca suprafețele cultivate cu usturoi să se micșoreze din ce în ce mai mult.

„Noi dorim să păstrăm tradiția pentru că usturoiul de Fălcoiu a fost renumit în țară și încă mai este cunoscut. Considerăm că în condițiile în care ar fi promovat și producătorii ar avea de câștigat și munca lor ar fi răsplătită. Anul acesta am început discuțiile cu fermierii, astfel încât usturoiul de Fălcoiu să fie marcă înregistrată”, a adăugat viceprimarul.

Potrivit acestuia, în anii comunismului usturoiul din Fălcoiu ajungea direct la fabricile de procesare a cărnii unde era folosit la mezeluri.

„Apoi, înainte ca piețele românești să fie invadate de legume crescute cu chimicale în China și alte țări, usturoiul de Fălcoiu se vindea bine în București. Astăzi, fermierii din Fălcoiu mai merg cu el la Craiova, Pitești, la Vâlcea, dar produc din ce în ce mai puțin pentru că nu mai este rentabil, deși calitativ este superior celui din import”, a adăugat Ilie Oncică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata