OMS: 16 milioane de vieţi pot fi salvate anual prin măsuri preventive

Aproape jumătate din decesele provocate de boli netransmisibile, precum cancerul sau diabetul, ar putea fi evitate prin măsuri preventive, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un raport prezentat luni, la Geneva, informează France Presse.

‘Investind între unul și trei dolari pe an de persoană, țările ar putea diminua puternic numărul pacienților și al deceselor cauzate de aceste maladii netransmisibile’, a declarat Margaret Chan, directoarea OMS, la prezentarea raportului.

Conform documentului, bolile netransmisibile provoacă în fiecare an 38 de milioane de decese și 16 milioane dintre acestea pot fi evitate.

În 2015, fiecare țară ar trebui să-și stabilească obiective pentru punerea în aplicare de măsuri preventive, fără de care „milioane de vieți vor fi din nou curmate prea curând”, a continuat dr. Chan.

În anul 2000, 14,6 milioane de oameni au murit prematur de boli netransmisibile, din lipsa prevenției. Această cifră a crescut și a depășit 16 milioane în 2012, spune OMS.

Decesele premature cauzate de boli netransmisibile ar putea fi evitate prin politici antitutun, antialcool și în favoarea activităților fizice și sportive.

OMS încurajează în special țările cu venituri medii să promoveze astfel de politici, în aceste state numărul deceselor cauzate de boli netransmisibile fiind mai mare decât al celor determinate de boli infecțioase.

Șase țări înregistrează rate de decese premature foarte mari: Afganistan, Fiji, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolia și Guyana.

În plus, aproape trei sferturi din totalul deceselor cauzate de boli netransmisibile survin în țările cu venituri mici și medii.

OMS a lansat în 2013 un plan de acțiune ce are ca scop reducerea cu 25% între 2013 și 2020 a numărului de decese premature.

Unele țări au obținut deja rezultate punând în aplicare acest plan. În Turcia, numărul fumătorilor a scăzut cu 13,4% între 2008 și 2012, în urma creșterii prețurilor la tutun și a avertismentelor cu privire la pericolele fumatului, pe pachetele de țigări. De asemenea, consumul de băuturi îndulcite a scăzut cu 30% în medie în Ungaria, care a denunțat pericolele pe care le reprezintă zahărul pentru sănătate, iar Argentina, Brazilia, Chile, Canada, Mexic și Statele Unite au lansat campanii pentru a reduce conținutul de sare din alimente.

Campaniile care au scop reducerea numărului deceselor premature sunt estimate de OMS la 11,2 miliarde dolari pe an, ceea ce reprezintă o investiție anuală de unul până la trei dolari de persoană.

Bolile netransmisibile sunt cancerul, diabetul și afecțiunile cardiace, pulmonare și respiratorii.

Tutunul ucide șase milioane de oameni pe an, alcoolul — 3,3 milioane, lipsa de exerciții fizice — 3,2 milioane, iar excesul de sare în alimentație — 1,7 milioane.

OMS este îngrijorată și de efectele negative ale obezității în rândul copiilor, care dezvoltă și boli cardiovasculare, hipertensiune arterială sau boli asociate cu artroza.

În prezent, la nivel mondial, 42 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani sunt obezi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata