OMS: 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de căpuşe, ţânţari, muşte

Aproximativ 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de vectori (căpușe, țânțari, muște), a declarat vineri, într-o conferință de presă, reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavszky.

Potrivit acestuia, în 20 de ani au fost înregistrate aproximativ 360.000 de cazuri de persoane au avut boala Lyme.

„Observăm o creștere în ultimii ani cauzată de încălzirea globală. Vectorii migrează din cauza schimbărilor climatice. Ceea ce găseam înainte la tropice găsim acum și în zona mediteraneeană. În Europeană zona endemică este zona împădurită”, a spus reprezentantul OMS.

La rândul său, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că România nu se află într-o zonă geografică în care incidența bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar cu toate acestea modificările climatice din ultimii ani favorizează apariția acestor afecțiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri.

Potrivit lui Rafila, malaria, febra dengue și febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă problemele medicale precum infecția cu virusul West Nile, febra Chikungunya și boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România.

,,Boala Lyme poate fi prevenită prin înlăturarea căpușelor, toaletarea plăgii și administrarea unei doze de antibiotic, la indicația medicului infecționist. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit și nejustificat cu antibiotice, care este periculos recomandarea noastră este de a se prezenta doar la clinici și spitale de boli infecțioase pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului. Cei care sunt în măsură să pună diagnosticul sunt medicii de boli infecțioase. Doar una din cinci mușcături de căpușe are potențial infectant”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, sunt situații în care pacienții erau diagnosticați fals cu această afecțiune (boala Lyme) și erau tratați 9 luni cu antibiotice. Rafila a precizat că cei mai periculoși vectori sunt anumite specii de țânțari.

Conf. dr. Gabriel Poescu a susținut că tratamentul în cazul bolii Lyme nu durează mai mult de două luni.

Bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecțioasă.

În fiecare an se diagnostichează la nivel mondial peste un miliard de cazuri de malarie, febră dengue, boală Lyme sau febră galben. Ele sunt răspunzătoare anual de mai mult de un milion de decese. 600.000 de persoane mor anual de malarie. Boala Chagas, leishmanioza, schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata