OMS: Este nevoie de 100 de milioane de dolari în lupta împotriva Ebola

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat miercuri, în Etiopia, că este nevoie de 100 de milioane de dolari pentru combaterea epidemiei de Ebola, care a ucis deja peste o mie de persoane în Africa de Vest, potrivit EFE.

‘Este nevoie de încă 100 de milioane de dolari pentru a se face față celei mai grave epidemii provocate de virusul Ebola, care afectează patru țări din Africa de Vest’, a spus reprezentantul OMS, Pierre M’Pele Kilebou, într-o conferință de presă desfășurată sub auspiciile Uniunii Africane (UA) în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

OMS a declarat vineri epidemia de Ebola drept ‘urgență publică sanitară internațională’.

‘Până astăzi s-au înregistrat peste 1.800 de cazuri cu o rată a mortalității ce oscilează între 45% și 75% în cinci luni’, a precizat Kilebou.

De la apariția focarului, în martie, în Guineea, OMS a trimis aproape 200 de persoane în cele patru țări afectate — Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria — pentru a coordona măsurile în criza sanitară.

Liberia a anunțat marți că îi va trata cu ZMapp pe doi dintre medicii săi afectați de Ebola. ZMapp, aflat încă în fază experimentală, a fost administrat în cazul a trei pacienți infectați, a ameliorat starea de sănătate a doi dintre ei, doi cetățeni americani, însă al treilea, un spaniol, a decedat marți la Madrid.

Uniunea Africană a considerat o ‘urgență’ folosirea medicamentelor experimentale pentru tratarea pacienților afectați de virus. ‘Fiind vorba despre o boală mortală, orice ajutor este binevenit, inclusiv angajamentul guvernului canadian de a furniza medicamentul unui număr de 1.000 de pacienți afectați de Ebola’, a spus responsabilul cu probleme sociale al UA, Mustapha Sidki.

OMS a aprobat folosirea tratamentelor experimentale împotriva Ebola însă nu a precizat cine va avea prioritate pentru a primi mostrele de medicament.

Uniunea Africană a anunțat că viitorul său summit, care se va desfășura în septembrie în Burkina Faso, va aborda un răspuns coordonat pe întregul continent pentru combaterea epidemiei.

Ebola, care se transmite prin contact direct cu fluide corporale ale persoanelor ori animalelor infectate, cauzează hemoragii grave și poate avea o rată a mortalității de 90%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata